tan2017-2-14_101757677_0.jpg

14.02.2017. - 12:31

Predsednik Nikolić sa potpredsednikom Vlade DR Kongo

Beograd, 14. februar 2017. godine – Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Beogradu sa potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova i regionalnih integracija Demokratske Republike Kongo, Leonardom Še Okitunduom.

Predsednik Nikolić i ministar Okitundu saglasili su se da je potrebno intenzivirati saradnju naše dve zemlje, pre svega na ekonomskom planu, kao i da postoje brojne oblasti u kojima bi obe države mogle ostvariti značajnu korist ukoliko budu radile zajedno. Predsednik Nikolić je iskoristio priliku da zahvali svom gostu za podršku Demokratske Republike Kongo Srbiji po pitanju problema Kosova i Metohije i da istakne uverenje da će se ta podrška nastaviti i u narednom periodu. On je izrazio očekivanje da će ministar Okitundu svoju posetu Srbiji iskoristiti da bi se lično uverio u potencijale naše privrede i u prednosti koje nudi saradnja sa našom zemljom.

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Demokratske Republike Kongo, Leonard Še Okitundu, preneo je predsedniku Nikoliću pozdrave predsednika Žozefa Kabile. On se zahvalio predsedniku Nikoliću na učešću pripadnika Vojske Srbije u jedinicama koje pod okriljem Ujedinjenih nacija čuvaju mir u Kongu. Ministar Okitundu je istakao da je njegova zemlja zainteresovana za saradnju sa Srbijom pre svega na poljima energetike, vojne industrije, obrazovanja i poljoprivrede i izneo niz predloga kako bi se naša saradnja mogla značajno poboljšati.

Predsednik Nikolić i ministar Okitundu razgovarali su o kreiranju okvirnog sporazuma između Srbije i Konga, kojim bi se jasnije definisale potrebe i mogućnosti bilateralne saradnje, kao i o mogućnosti stvaranja zajedničke privredne komore, koja bi omogućila lakšu razmenu roba i kapitala.

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).