tan2014-5-6_14427861_1.jpg

06.05.2014. - 16:19

Predsednik nikolić sa predsednikom ruske Državne dume Sergejem Nariškinom.

Beograd, 06. maj  2014. godine - Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Beogradu sa predsednikom ruske Državne dume Sergejem Nariškinom.

U otvorenom i srdačnom razgovoru istaknuto je zadovoljstvo stepenom saradnje između Srbije i Rusije, pogotovo u vezi zajedničkih privrednih projekata.

Predsednik Nikolić izrazio je interesovanje za intenziviranje radova na izgradnji gasovoda „Južni tok“, istakavši  da je to projekat koji će obezbediti dugotrajnu energetsku sigurnost naše zemlje i stvoriti preduslove za značajan napredak srpske privrede.

Takođe, predsednik Republike je rekao da Rusija pravilno razume poziciju naše zemlje oko krize u Ukrajini i izrazio žaljenje zbog eskalacije krize.

Gospodin Nariškin preneo je predsedniku Nikoliću pozdrave predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, rekavši da on visoko ceni strateško partnerstvo između naših država i naroda. Predsednik Državne dume je rekao da je za Rusiju razumljivo opredeljenje Srbije da postane član Evropske unije, jer je Unija i najznačajniji trgovinski partner Ruske Federacije.

Gospodin Nariškin je povodom obeležavanja stogodišnjice izbijanja Prvog svetskog rata iz arhive Ruske imperije poklonio predsedniku Nikoliću prepise između ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Sezonova, imeratora Nikolaja II i glavnokomandujećeg srpske armije regenta Aleksandra, u kojima se međusobno podržavaju dva naroda i dve vojske u slučaju objave rata.

Zauzvrat, predsednik Nikolić je gospodinu Nariškinu poklonio dokumentarne igrane filmove iz Prvog i Drugog svetskog rata, kao i film snimljen 1911. godine o boravku kneza Romanova u Srbiji i trkama koje su u njegovu čast priređene na Banjici, kao i film o voždu Karađorđu, koji je prvi igrani srpski film.

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).