26744214_b.jpg

01.11.2016. - 11:57

Predsednik Nikolić sa predsednikom Skupštine AP Vojvodine

Beograd, 01. novembar 2016. godine – Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Beogradu sa predsednikom Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, Ištvanom Pastorom.

Gospodin Pastor, u svojstvu predsednika Saveza vojvođanskih Mađara, zahvalio je predsedniku Nikoliću na njegovom doprinosu istorijskom pomirenju između Srba i Mađara, istakavši da je taj proces dobio značajno ubrzanje isključivo zbog ličnog angažovanja predsednika Srbije i Mađarske. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor zamolio je predsednika Nikolića da pomogne kako bi se rezultati istraživanja mešovite akademske radne grupe koja je istraživala činjenice iz Drugog svetskog rata na najtransparentniji način predstavili mađarskoj i srpskoj javnosti. On je ocenio da je potrebno jednom se za svagda suočiti sa istorijskim činjenicama, kako bi naša dva naroda mogla da stave tačku na sve nepotrebne sukobe iz prošlosti i da grade zajedničku budućnost. Predsednik Nikolić je prihvatio da se angažuje, kako bi rad mešovite akademske radne grupe bio dostupan javnosti.
Nakon toga, predsednik Nikolić je informisao gospodina Pastora o napretku projekta izgradnje plovnog kanala Dunav – Morava – Vardar, kao i o tome da su, osim Srbije, i Makedonija i Grčka izrazile zainteresovanost za realizaciju tog posla. Predsednik Nikolić je rekao da, iako je ranije često zbog tog projekta bio napadan od onih koji nisu na pravi način umeli da shvate sav njegov potencijal, sada, nakon ozbiljnog razmatranja i analiziranja, jasno je da će taj projekat omogućiti višestruku korist za sve tri države, kao i za kineske investitore koji će raditi na njegovoj realizaciji.

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).