tan2014-5-7_113241132_2.jpg

07.05.2014. - 14:57

Predsednik Nikolić sa predstavnicima Crvenog krsta Srbije

Beograd, 07. maj 2014. godine – Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas sa predsednikom Crvenog krsta Srbije prof. dr Draganom Radovanovićem povodom 08. maja – Svetskog dana Crvenog krsta

Predsednik Nikolić istakao je značaj uloge Crvenog krsta i podvukao bezrezervnu podršku za aktivnosti te organizacije u Srbiji. Predsednik se posebno interesovao za aktivnosti Crvenog krsta po pitanju javnih kuhinja.

Profesor Dragan Radovanović zahvalio se predsedniku Republik na prijemu povodom dana Crvenog krsta rekavši da je podrška aktivnostima veoma značajna i da je prošlogodišnja akcija dobrovoljnog davanja krvi bila najuspešnija do sada. Što se tiče javnih kuhinja, profesor Radovanović je rekao da Crveni krst ima pun kapacitet da ispuni zahteve korisnika i izrazio nadu da će se trenutni problem u Beogradu i Nišu rešiti na efikasan i brz način.

Pismo uredniku:
Svetski dan Crvenog krsta obeležava se 8. maja u celom svetu, na dan rođenja njegovog osnivača Žana Anri Dinana.

Crveni krst Srbije jedna je od pvih petnaest organizacija Crvenog krsta koje su osnovane u svetu.

Presedan u istoriji ove organizacije kod nas predstavlja period u Srpsko-bugarskim ratovima, kada je Srpsko društvo Crvenog krsta obavljalo evakuaciju i zbrinjavanje ranjenika sa svojih 45 sanitetskih vozila, 37 pokretnih bolnica i sanitetskim vozom. Srpsko društvo Crvenog krsta je izdejstvovalo da vrhovni komandant Kralj Milan, dozvoli transporte evropskih društava Crvenog krsta preko Srbije kao pomoć za Bugarsku, sa kojom je Srbija bila u ratu, poštujući Ženevsku konvenciju.

Svetski dan Crvenog krsta 8. maj i „Nedelja Crvenog krsta“ od 8. do 15. maja u 2014. godini, biće obeleženi temom koju je opredelila Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, a to je

" Moja priča o Crvenom krstu "

Prema istraživanju koje je Međunarodni Crveni krst sproveo u 160 zemalja sveta u 2013. godini, u Međunarodnom Crvenom krstu bilo je 80 miliona članova, preko 17 miliona volontera i preko 400 hiljada profesionalnih radnika.

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).