18452736_b.JPG

Saopštenja

21.06.2013. - 13:48

Predsednik Nikolić sa Vesnom Pusić

Beograd, 21. jun 2013. godine – Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas sa ministarkom spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske Vesnom Pusić.

 
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je istakao da dve zemlje što pre treba da reše sva otvorena pitanja i otpočnu saradnju u oblasti privrede. „Naši odnosi su opterećeni prošlošću, ali to ne znači da ne treba kroz saradnju da gradimo bolju budućnost“ podvukao je predsednik Srbije. Evroentuzijazam u Hrvatskoj danas sigurno nije tako snažan kao pre deset godina, ali i nema više iluzija da će ulaskom u Eevropsku uniju sve odjednom krenuti na bolje, rekao je predsednik Nikolić. Što se tiče dobijanja datuma za otpočinjanje pregovora, Srbija je ispunila sve uslove koji su pred nju postavljeni i nema razloga da bude dva koraka na tom putu iza Hrvatske. „Evropa neće čekati dok se mi svađamo“, rekao je predsednik Srbije i dodao da postoje brojne mogućnosti saradnje, naročito u oblasti infrastrukture, poljoprivrede, energetike. „Na nama je da omogućimo da naši narodi bolje žive“ zaključio je predsednik Nikolić i pri tome zatražio da Hrvatska što pre reši pitanje imovine i da se Srbima u Hrvatskoj obezbede sva Ustavom zagarantovana prava.
 
Ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić je rekla da će se Hrvatska na zasedanju Evropskog Saveta 28. juna u Briselu založiti da Srbija dobije datum za otpočinjanje pregovora. Za građane je veoma je važna poruka iz Brisela, ona mora da bude ohrabrujuća i pored visokih zahteva, podvukla je ministarka Pusić. Što se tiče ekonomske saradnje ministarka spoljnih poslova je istakla da nas geografija određuje i da smo upućeni jedni na druge. „Hrvatskoj nije u interesu da radi protiv suseda“ rekla je Pusić . Ona je dodala da je privredna saradnja dve zemlje veoma važna, kako bi se moglo konkurentno istupati na trećim tržištima.  Što se tiče političkog dijaloga, Hrvatska je otvorena za saradnju i rešavanje svih otvorenih pitanja, istakla je Vesna Pusić. 
 
Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.