Predsednik Vučić sastao se sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda

Saopštenja

15.10.2019. - 11:46

Predsednik Vučić sastao se sa predstavnicima Misije Međunarodnog monetarnog fonda

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima Misije Međunarodnog monetarnog fonda, koju je predvodio šef Misije Jan Kejs Martejn, sa kojima je razgovarao o trećoj reviziji Instrumenta za koordinaciju politika (PCI).

Predsednik Vučić je zahvalio šefu Misije i Međunarodnom monetarnom fondu na podršci i posvećenosti sprovođenju reformi u Srbiji i dodao da očekuje nastavak uspešne saradnje. „Srbija je posvećena daljem sprovođenju ekonomskih reformi, povećanju stope rasta BDP-a i poboljšanju životnog standarda građana Srbije“, naglasio je predsednik Vučić, dodavši da su stabilnost javnih finansija i privredni rast i razvoj ključni za dalji ekonomski napredak. On je prihvatio kritike MMF na račun pojedinih javnih preduzeća i rekao da su tu potrebne temeljne reforme.
 
Šef Misije MMF Martejn je rekao da su ekonomski rezultati Srbije i dalje veoma dobri, uz očekivanje da će realni rast BDP-a iznositi 3,5 procenata u 2019. godini i 4 procenta u 2020. godini. On je konstatovao da su dobri fiskalni rezultati nastavljeni u prva tri kvartala tekuće godine, o čemu svedoči i suficit zabeležen u periodu od januara do avgusta 2019. godine.
 
Tokom susreta sagovornici su postigli dogovor o ključnim parametrima budžeta za 2020. godinu, za koji se planira ukupni fiskalni deficit od 0,5 procenata BDP-a. Taj nivo bi obezbedio očuvanje fiskalne discipline i dalje smanjenje javnog duga.
 
Posebna tema sastanka ticala se strukturnih reformi, za koje je konstatovano da i dalje napreduju, ali da je potrebna jača posvećenost realizaciji u nekim oblastima kako bi se podstakao potencijal Srbije za rast i ograničili fiskalni rizici.
 
Predstavnici MMF su konstatovali da je Vlada Srbije usvojila rebalans budžeta, koji uključuje dodatnu kapitalnu potrošnju, jednokratnu isplatu penzionerima i povećanje plata u javnom sektoru. Oni su naglasili da bi vlasti Srbije, iako ove mere ne ugrožavaju fiskalnu održivost, trebalo pažljivo da prate izvršenje budžeta do kraja godine, kako bi se obezbedilo da deficit ostane u granicama predviđenim programom.
 
Na sastanku je bilo reči i o uvođenju novih fiskalnih pravila za period od 2021. godine, koja će pomoći da se obezbedi fiskalna održivost i očuvaju rezultati koje nije bilo lako ostvariti.
 
 
VIDEO I FOTO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.
 
Beograd,
15. oktobar 2019.
Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.