tan2015-6-22_183711857_0.jpg

22.06.2015. - 00:00

Produbiti saradnju u svim oblastima

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas da su odnosi Srbije i Kine veoma dobri i ocenio da veliki infrastrukturni projekti u kojima je Kina zastupljena još nisu iscrpljeni, a prvi potpredsednik Vlade Kine Džang Gaoli izrazio spremnost da se produbi saradnja u svim oblastima.
BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da su odnosi Srbije i Kine veoma dobri i ocenio da veliki infrastrukturni projekti u kojima je Kina zastupljena još nisu iscrpljeni, a prvi potpredsednik Vlade Kine Džang Gaoli izrazio spremnost da se produbi saradnja u svim oblastima.
“Hvala Vam što imate želju da sarađujete sa Srbijom. Mi bismo bili prijatelji i da nema te ekonomske saradnje. Srbija je posvećena evropskom putu, sređujemo državu, borimo se protiv korupcije i kriminala. Kina je bila zastupljena na velikim infrastrukturnim projektima (mostovima, autoputevima, železnicama) i to još nije iscrpljeno. Vi nas razumete zato što ste se oslanjali na sebe i svoje resurse, kao i Srbija", rekao je Nikolić u razgovoru sa gosotom iz Kine koji je juče došao u trodnevnu posetu Srbiji.
Kako je saopštila Služba za saradnju sa medijima, Nikolić je rekao da će on i predsednik Vlade voditi računa o svakom pojedinačnom projektu koji dolazi iz Kine.
"Želeli bismo da nam ukažete i na ono što nije dobro kod nas, jer je to znak pravog i iskrenog prijateljstva“, istakao je Nikolić.
Nikolić je predložio oblasti za ulaganje kao što su proizvodnja kamiona i traktora, PKB, namenska industrija, industrijske zone pored većih gradova i istakao da će svaku investiciju pomno pratiti, da ne bi došlo do greške.
Džang Gaoli istakao je zadovoljstvo zbog prilike da upozna predsednika Nikolića i naglasio da izuzetno ceni njegove stavove i preneo pozdrave predsednika i premijera NR Kine.
“Tokom Vaše posete potpisali ste izjavu o produbljenju strateškog partnerstva sa Kinom i naši odnosi su dostigli novi nivo", rekao je Džang koji je dodao da je Nikolić iskren prijatelj Kine i kineskog naroda i da je pod njegovim vođstvom Srbija veoma napredovala.
"Ove godine svetska ekonomija je u krizi, ali kineska ekonomija beleži rast od sedam odsto i to pokazuje da je Kina izabrala dobar put. Ako sarađujemo iskreno po principima tržišne ekonomije, to će biti trajno", rekao je Džang.
On je naveo da je Kina do sada ulagala u izgradnju autoputeva, poljoprivredu, telekomunikacije i energetiku.
"Vaši poljoprivredni proizvodi su veoma kvalitetni i spremni smo da produbimo saradnju u svim oblastima, a modeli mogu biti različiti. Srbija je važna zemlja koja povezuje Evropu i Aziju”, naglasio je Džang.
Predsednik Nikolić istakao je da su odnosi između njega i predsednika NR Kine iskreni i prijateljski i izrazio zahvalnost zbog poštovanja teritorijalnog suvereniteta i integriteta Srbije.
Potpredsednik kineske vlade je zahvalio Nikoliću na prihvatanju poziva predsednika NR Kine da prisustvuje obeležavanju pobede nad fašizmom.
Gost iz Kine iskoristio je priliku da predsedniku Nikoliću uputi čestitke povodom uspeha mladih fudbalera Srbije, istakavši da nije bilo lako ostvariti tako istorijski uspeh.
Predsednik Nikolić je izrazio spremnost da Srbija pomogne Kini u razvoju sporta, a posebno fudbala, navodi se u saopštenju.

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).