Sastanak sa ambasadorom Republike Italije

Saopštenja

13.12.2019. - 11:21

Sastanak sa ambasadorom Republike Italije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Republike Italije Karla Lo Kaša, koji je mu je preneo pozdrave predsednika Serđa Matarele i uručio njegovu novogodišnju čestitku sa najboljim željama za mir, napredak i sreću naše zemlje.

Ambasador Lo Kašo je rekao da se Italija snažno zalaže za proširenje Evropske unije i podržava evropski put Srbije, kao i to da je predstojeća poseta italijanskog ministra za evropske poslove upravo izraz te podrške. On je naglasio da je Italija jedna od šesnaest članica EU potpisnica pisma Evropskoj komisiji, u kome se ističe da su evropske integracije najbolji način da se ostvare trajna stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana.
 
Predsednik Vučić je zahvalio na kontinuiranoj podršci Italije evrointegracijama Srbije. On je u isto vreme izrazio potrebu za postojanjem jasnog plana za proširenje EU i vremenskog okvira za članstvo, jer je proces evropskih integracija značajan za mir i stabilnost u regionu. Predsednik Vučić je naglasio da će Srbija, sa istim ciljem - regionalne stabilnosti, nastaviti da promoviše politiku mira i saradnje. S tim u vezi, upoznao je ambasadora Lo Kaša sa inicijativom za primenu četiri slobode - kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala - na Zapadnom Balkanu. Ambasador Lo Kašo je rekao da je ta inicijativa značajna za region.
 
Dvojica sagovornika su se saglasili da su zadovoljni nivoom bilateralnih odnosa Srbije i Italije, uz zaključak da postoji prostor za jačanje ekonomske saradnje. Ambasador Lo Kašo je rekao da je primetno sve veće interesovanje malih i srednjih preduzeća iz Italije za poslovanje u Srbiji, što je odraz sve bolje ekonomske situacije u našoj zemlji.
 
Predsednik Vučić je rekao da je uveren da će Vlada Srbije uskoro da donese odluku o pomoći italijanskoj regiji Veneto za otklanjanje posledica nedavnih katastrofalnih poplava u Veneciji.
 
VIDEO I FOTO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.
 
Beograd,
13. decembar 2019. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).