Sastanak sa ambasadorom Ruske Federacije

Saopštenja

03.05.2021. - 14:20

Sastanak sa ambasadorom Ruske Federacije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, kojem je uručio Uskršnje čestitke za predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina i Patrijarha moskovskog i sve Rusije g. Kirila.

Čestitajući Uskrs, predsednik Vučić je zamolio ambasadora Bocan-Harčenka da predsedniku Putinu, patrijarhu Kirilu i svim pravoslavnim vernicima u Ruskoj Federaciji, prenese iskrene želje za mir, dobro zdravlje i svaki napredak.
 
Predsednik Vučić je i ovom prilikom zahvalio na podršci koju Rusija pruža Srbiji tokom pandemije, konstatujući da će proizvodnja ruske vakcine „Sputnjik V“ doprineti da se obezbedi nastavak imunizacije stanovništva i u narednom periodu.
 
Sagovornici su izrazili zadovoljstvo napretkom ekonomske saradnje između Srbije i Rusije i istakli da zajednički infrastrukturni projekti, kao i projekti u oblasti energetike, prate planiranu dinamiku i da će po završetku umnogome doprineti ekonomskom napretku naše zemlje, kao i kvalitetu života građana.
 
Jedna od tema razgovora bilo je i obeležavanje Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Sagovornici su se saglasili da jedan od najvažnijih datuma u modernoj istoriji treba obeležiti u skladu sa okolnostima uzrokovanih pandemijom, ali da borba za istinu nastavlja da traje uprkos pokušajima revizije istorije, koja je u potpunosti neprihvatljiva za sve narode koji, poput srpskog i ruskog, baštine slobodarsku tradiciju i koji su podneli ogromne žrtve u borbi protiv fašizma.
 
Predsednik Vučić i ambasador Bocan-Harčenko razgovarali su i o situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i o regionalnim pitanjima, pri čemu su se saglasili da su politika mira, saradnje i očuvanja stabilnosti od najvećeg značaja za dalji razvoj Zapadnog Balkana.
 
 
VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.
 
Beograd,
03. maj 2021. godine

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).