Sastanak sa ambasadorom Ruske Federacije

Saopštenja

30.05.2023. - 12:28

Sastanak sa ambasadorom Ruske Federacije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Bocan-Harčenka sa  kojim je razgovarao o najnovijoj eskalaciji nasilja nad srpskom zajednicom na Kosovu i Metohiji. 

Predsednik Vučić je obavestio ruskog ambasadora o jučerašnjim dešavanjima i izrazio zabrinutost zbog ekstremnog nasilja i podmukle diskriminacije Srba, sa zebnjom da se situacija razvija u veoma lošem smeru. On je dodao da takvo ponašanje ima za cilj podizanje tenzija u celom regionu, zbog čega je zahtevao hitno povlačenje Kurtijevih specijalnih jedinica i reakciju međunarodne zajednice koja bi garantovala bezbednost Srba na KiM. 
 
Tokom sastanka, predsednik Vučić je istakao da Srbija, uprkos najbrutalnijem kršenju svih međunarodnih sporazuma, nastavlja da vodi odgovornu politiku mira i stabilnosti. On je ponovio zahvalnost na principijelnom stavu i podršci Ruske Federacije suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše zemlje.  
 
Ambasador Ruske Federacije istakao je da zvanična Moskva prati sva događanja i da će preneti sve informacije koje su mu danas predočene. On je istakao da Rusija razume svu delikatnost situacije i da primećuje porast agresivnosti Prištine, koja može da ima ozbiljne posledice.  
 
"Moskva ima najozbiljniji pristup u praćenju razvoja situacije i shvatamo da ovakav razvoj događaja može da izazove ozbiljnu krizu, čak eksploziju u celom regionu", rekao je ambasador Bocan-Harčenko. 
 
VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.
 
Beograd,
30. maj 2023. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).