01.10.2020. - 13:09

Sastanak sa delegacijom Svetske banke

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom Svetske banke koju je predvodila regionalna direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan, Evropu i Centralnu Aziju Linda Van Gelder.

Tokom susreta predsednik Vučić i predstavnici Svetske banke razgovarali su o napretku agende za privredni rast, programu Evropske unije „Zeleni rast“, kao i inicijativi mini Šengena.

„Srbija je po privrednom rastu u prethodna tri kvartala lider u Evropi“, istakao je predsednik Vučić i dodao da je sve što je Srbija do sada uradila pozitivno ocenjeno od strane najkredibilnijih svetskih finansijskih institucija, kao što su Svetska banka i Međunarodni monetarni fond. On je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa predstavnicima Svetske banke, koji su mnogo doprineli razvoju srpske ekonomije.

Sagovornici su posebno istakli važnost reforme i unapređenja efikasnosti javnog sektora, što će znatno uticati na privredni rast kroz podsticanje investicija, fleksibilnost finansijskih instrumenata za kompanije u Srbiji, obučavanje radne snage, podizanje produktivnosti i unapređenje poslovnog ambijenta. Sprovođenje ovih reformi omogućiće Srbiji da dostigne stopu rasta od preko 5% već sledeće godine.

Foto: Predsedništvo Srbije/ Dimitrije Goll

Tema današnjeg susreta sa delegacijom Svetske banke bila je i implementacija evropskog razvoja kroz zeleni rast, što će Srbiji obezbediti srednjoročnu konkurentnost, pristup tržištima EU i fleksibilnost životne sredine.

Predsednik Vučić je zamolio predstavnike Svetske banke da inicijativu regionalnog ekonomskog povezivanja (mini Šengen) približe našim partnerima iz okruženja i predoče im ekonomske benefite koje ova inicijativa može da ima za sve zemlje u regionu. Tim pre što prve analize Svetske banke ukazuju na to da bi uvođenje mini Šengena dovelo do velikih ušteda u troškovima trgovinske razmene od čak 10% do 14% na godišnjem nivou.

VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.

Beograd, 1 oktobar 2020. godine

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).