danijelson-velika.jpg

06.03.2019. - 14:54

Sastanak sa generalnim direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa generalnim direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijanom Danijelsonom, sa kojim je razgovarao o evropskim integracijama Srbije, problemima u dijalogu sa Prištinom i regionalnoj saradnji.

Predsednik Vučić je istakao da se Srbija zalaže za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom, koji je moguć tek nakon što Priština povuče takse koje je uvela na robu iz centralne Srbije, koje predstavljaju grubo kršenje međunarodnog prava i CEFTA sporazuma. On je naglasio da je veliki problem što dijaloga nema i pozdravio zalaganje predstavnika EU da Priština povuče takse.

Predsednik Vučić je rekao da punopravno članstvo u EU predstavlja apsolutni spoljnopolitički prioritet Republike Srbije i naglasio opredeljenost Srbije da nastavi sprovođenje brojnih političkih i ekonomskih reformi, regionalnu saradnju, kao i normalizaciju odnosa sa Prištinom. „Srbija se zalaže za mir i stabilnost u regionu, te se regionalna saradnja, jačanje odnosa sa susedima i nastavak politike pomirenja nalaze na listi naših spoljnopolitičkih prioriteta“, istakao je predsednik Vučić.

Generalni direktor Kristijan Danijelson pozdravio je ekonomske reforme, kao i napore Vlade Srbije i predsednika Vučića na izradi Medijske strategije. On je naglasio da su iz Evropske unije upućene jasne poruke Prištini o neophodnosti povlačenja odluke o taksama i da je za Srbiju od ključnog značaja nastavak dijaloga između Beograda i Prištine. Danijelson je, takođe, istakao da Srbija ima vrlo dobre rezultate u fiskalnoj konsolidaciji, ali da mora i dalje da radi na reformama i smanjenju sive ekonomije, a pre svega na vladavini prava i boljem funkcionisanju demokratskih institucija.

VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.

Beograd,
6. mart 2019. godine

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).