po_velika.jpg

Saopštenja

03.11.2018. - 12:01

Sastanak sa kopredsedavajućim Srpskog kokusa u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas kongresmena Teda Poa, kopredsedavajućeg Srpskog kokusa u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država.

Predsednik Vučić je zahvalio kongresmenu Pou na njegovom dugogodišnjem angažmanu u radu Srpskog kokusa, koji je pomogao jačanju bilateralnih odnosa Srbije i SAD, kao i boljem razumevanju naših stavova i politike u američkoj administraciji. On je posebno istakao pismo, koje je kongresmen Po, sa sedmoricom kolega iz američkog Kongresa, pre četiri dana uputio državnom sekretaru Pompeu, kao primer ozbiljnog pristupa situaciji na Zapadnom Balkanu, koji je od pomoći za sve u regionu. Predsednik Vučić je istakao da je kongresmen Po, svojim posvećenim radom i stalnim podsećanjem na istorijsko savezništvo dveju zemalja, doprineo i većem ugledu Srbije u SAD.

Predsednik Vučić je takođe zahvalio na podršci SAD evropskom putu Srbije i rekao da postoje velike mogućnosti za unapređenje saradnje dveju zemalja, konstatujući da se povećava broj američkih investicija na srpskom tržištu i ističući da se saradnja proširuje i na oblast infrastrukture.

Kongresmen Po je rekao da u Kongresu SAD jača interes za Srbiju, jer je sve više ljudi vidi kao zemlju partnera. On je istakao da će i predstojeće obeležavanje stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata biti prilika da se u Americi pokaže poštovanje za istorijsko savezništvo sa Srbijom. Kongresmen Po je istakao da će, i kad se uskoro penzioniše, ostati posvećen radu u Srpskom kokusu. On je takođe rekao da je lično preneo poziv predsednika Vučića predsedniku Trampu da poseti Srbiju i da će to ponovo učiniti.

Dvojica sagovornika su razmotrila i situaciju na Zapadnom Balkanu. Predsednik Vučić je objasnio potrebu postizanja kompromisnog rešenja za pitanje Kosova, kroz dijalog Beograda i Prištine, kao uslova za mir i stabilnost u regionu i njegov napredak. On je izrazio zadovoljstvo što aktuelna američka administracija ostaje otvorena i spremna da razmotri sve predloge, kako bi se iskoristila postojeća prilika za postizanje kompromisa.

Kongresmen Po je podržao stav da Beogradu i Prištini treba pružiti prostor i vreme da postignu međusobni dogovor.

VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.

Beograd, 3. novembar 2018. godine

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.