Sastanak sa ministrom odbrane Republike Kipar

Saopštenja

30.10.2019. - 12:15

Sastanak sa ministrom odbrane Republike Kipar

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je, tokom sastanka sa ministrom odbrane Republike Kipar Savasom Angelidisom, istakao veliki značaj koji Srbija pridaje čvrstom prijateljstvu sa Kiprom, zasnovanom na razumevanju, poverenju i solidarnosti.

Predsednik Vučić je zahvalio na pomoći Kipra u zaštiti državnih i nacionalnih interesa Srbije, pre svega nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, i izrazio čvrst stav Srbije o podršci teritorijalnoj celovitosti Kipra.
 
Ministar Angelidis je ponovio snažnu podršku Kipra suverenosti i teritorijalnoj celovitosti Srbije po pitanju Kosova i Metohije.
 
Dvojica sagovornika su se saglasili da su dobri politički odnosi osnova za raznovrsnu saradnju, koja uključuje i oblast odbrane, za šta postoji obostrani interes.
 
Ministar Angelidis je rekao da njegova zemlja ceni angažovanje pripadnika Vojske Srbije u Misiji UN na Kipru.
 
Predsednik Vučić je ministra Angelidisa zamolio da predsedniku Kipra Anastasijadisu prenese pozdrave i iskrenu zahvalnost za njegovu snažnu podršku evrointegracijama Srbije, koju otvoreno izražava pred svojim kolegama u Evropskoj uniji.
 
Predsednik Vučić je takođe istakao očekivanje da uskoro bude održana treća zajednička sednica vlada dveju zemalja, kako bi se nastavio razgovor o konkretnim zajedničkim projektima i drugim vidovima saradnje.
 
Ministar Angelidis je upoznao predsednika Vučića sa dešavanjima u Istočnom Mediteranu. Predsednik Vučić je rekao da Srbija očekuje da se sve aktivnosti u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Kipra odvijaju u skladu sa međunarodnim pravom i uz saglasnost kiparskih vlasti, kako bi se izbeglo pogoršanje bezbednosne situacije u regionu.
 
 
VIDEO I FOTO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.
 
Beograd,  30. oktobar 2019. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.