Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Gabonske Republike

Saopštenja

29.07.2022. - 11:33

Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Gabonske Republike

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ministra spoljnih poslova Gabonske Republike Mikaela Musa-Adama, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i intenziviranju političkog dijaloga i saradnje u različitim oblastima.

Predsednik Vučić je istakao da je Srbija istinski posvećena razvoju svestranih odnosa sa Gabonom i drugim afričkim zemljama, sa kojima nas povezuje tradicionalno prijateljstvo, stvarano kroz Pokret nesvrstanih i utemeljeno na principima uzajamnog razumevanja, podrške i solidarnosti.
 
Ministar Musa-Adamo je preneo pozdrave predsednika Ali Bonga, kome je predsednik Vučić uputio pismo sa pozivom da poseti našu zemlju, kako bi sledeće godine zajednički obeležili 50. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.
 
Sagovornici su se saglasili da je saradnja naših zemalja uspešna na multilateralnom planu, posebno kada je reč o podršci kandidaturama u međunarodnim organizacijama. Konstatovali su takođe da na bilateralnom planu postoje brojne oblasti sa mnogo neiskorišćenih potencijala, na kojima bi trebalo raditi u predstojećem periodu.
 
U te oblasti svakako spada poljoprivreda, posebno imajući u vidu potrebe gabonskog tržišta za poljoprivrednim proizvodima.
 
„Gabon je postavio ozbiljne planove ekonomskog razvoja i Srbija vidi prostor za saradnju sa Gabonom u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, kao i za prenos iskustava u različitim oblastima“, rekao je predsednik Vučić.
 
Ministar Musa-Adamo je rekao da u Gabonu znaju za kvalitet srpskih kompanija i da su veoma zainteresovani za sklapanje poslovnih aranžmana.
 
U tom smislu, dvojica sagovornika su istakli da bi značajan podsticaj daljim odnosima dalo otvaranje ambasade Srbije u Gabonu, kao i ambasade Gabona u Srbiji.
 
Ministar Musa-Adamo je, završavajući posetu našoj zemlji, najavio da će Gabon predložiti da Srbija dobije mesto posmatrača u Afričkoj uniji.
 
VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.
 
Beograd,
29. jul 2022. godine.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).