Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Danske

Saopštenja

31.08.2021. - 10:52

Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Danske

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ministra spoljnih poslova Kraljevine Danske Jepea Kofoda i tom prilikom rekao da ga raduje intenziviranje političkog dijaloga Srbije i Danske, o čemu svedoči i ova poseta.

Predsednik Vučić je istakao da „Srbija može mnogo da nauči od Danske, posebno u oblastima ključnim za evropske integracije“. On je zahvalio Danskoj za kontinuiranu podršku Srbiji u pregovaračkom procesu za članstvo u Evropskoj uniji i naveo da se veoma ozbiljno sprovode reforme u oblasti vladavine prava.
Predsednik Vučić je izrazio nadu da će postojeći dobri pokazatelji stanja srpske ekonomije doprineti većem interesovanju danskih kompanija za ulaganja, jer bi njihov dolazak mnogo značio za razvoj preduzetničkog duha i radne etike kod nas.
Ministar Kofod je ovom prilikom pohvalio impresivan rast srpske ekonomije i ukazao na velike mogućnosti za produbljivanje ekonomske saradnje, ali i veza u drugim oblastima poput kulture i obrazovanja. Šef diplomatije Danske je takođe ponovio podršku evropskom putu Srbije.

Predsednik Vučić i ministar Kofod su razgovarali i o situaciji u regionu Zapadnog Balkana. Predsednik Vučić je istakao neophodnost očuvanja mira i stabilnosti, a ministar Kofod je pozdravio inicijativu Open Balkan, s obzirom na tradiciju regionalne saradnje među skandinavskim zemljama.

Dvojica sagovornika su takođe razmotrili aktuelne globalne izazove.

 
VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.
 
Beograd,
31. avgust godine

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).