gol8954.jpg

10.02.2020. - 16:21

Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Republike Italije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Italije Luiđijem de Majom.

"Odnosi dve zemlje su veoma dobri, imamo podršku Italije za naš evropski put", istakao je predsednik Vučić i naglasio da dve zemlje imaju dugu tradiciju dobrih i prijateljskih odnosa. Italija je danas jedan od najvažnijih političkih i ekonomskih partnera Srbije u Evropi i već više godina je i jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije. Ona je drugi spoljnotrgovinski partner Srbije i drugo izvozno tržište (do kraja 2018. bilo je prvo), a četvrti uvozni partner, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je istakao da Italija spada među najveće investitore u srpsku privredu.

Dvojica sagovornika razgovarali su o situaciji u regionu i o zastoju u dijalogu Beograda i Prištine nakon uvođenja taksi na srpsku robu. Predsednik Vučić istakao je da je Srbija spremna da, odmah po ukidanju taksi, nastavi razgovore i dijalog sa Prištinom i izrazio nadu da postoji mogućnost da se dođe do kompromisnog rešenja problema.

"Italija je prijatelj Srbije na evropskom putu i učinićemo sve da ubrazamo proces priključenja. Zapadni Balkan jeste ključni faktor proširenja EU", istakao je ministar spoljnih poslova Italije de Majo i predložio da se nastavi sa dobrom praksom održavanja zajedničkih sednica dveju vlada.

De Majo je predsedniku Vučiću čestitao na ekonomskim rezultatima, naročito u smanjenju nezaposlenosti, kao i u oblasti novih tehnologija i uključenju mladih u te procese.

VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.

Beograd, 10. februar 2020. godine

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).