Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Republike Turske

Saopštenja

31.08.2021. - 13:25

Sastanak sa ministrom spoljnih poslova Republike Turske

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom inostranih poslova Republike Turske, Mevlutom Čavušogluom, sa kojim je razgovarao o unapređenju i daljem jačanju bilateralne i ekonomske saradnje, kao i o regionalnim i međunarodnim pitanjima od značaja.

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo postignutim nivoom bilateralnih odnosa, koje odlikuje intenzivan politički dijalog, produbljena saradnja i međusobno poverenje i poštovanje. Sagovornici su se saglasili da izuzetan lični i profesionalni odnos dvojice predsednika značajno doprinosi razvoju političkih, ekonomskih i svih drugih veza između Srbije i Turske.
 
Predsednik Vučić je posebno istakao lični doprinos predsednika Erdogana koji je rezultirao dolaskom velikog broja turskih investitora u Srbiju, kao i značaj Zajedničkog komiteta za ekonomsku saradnju koji je ojačao veze između naše dve zemlje i koji može dati dodatni doprinos na privrednom planu. Sagovornici su se saglasili da je neophodno intenzivirati rad ovog Komiteta u predstojećem periodu.
 
„Investicije turskih kompanija u Srbiju u poslednje dve godine se intenziviraju sa perspektivom daljeg ra sta i u tom smislu pozdravljam sve izraženiji interes Turske da ulaže u srpsku privredu, kao i realizaciju niza investicija u nerazvijenim delovima Srbije“, naglasio je predsednik Vučić i dodao da se nada nastavku ovog pozitivnog trenda, posebno na planu infrastrukture.
 
Ministar Čavušoglu je preneo pozdrave predsednika Erdogana uputio poziv predsedniku Vučiću da poseti Tursku, kako bi bila održana nova sednica Visokog saveta za saradnju.
Sagovornici su se saglasili da u odnosima dve zemlje postoji veliki prostor za unapređenje saradnje i u oblastima energetike, turizma, kulture i obrazovanja.
 
 
VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.
 
Beograd,
31. avgust 2021. godine
 

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).