Sastanak sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Irinejem

Saopštenja

25.07.2019. - 13:25

Sastanak sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Irinejom

Predsednik Republike Aleksandar Vučić sastao se danas sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Irinejom.

U srdačnom i otvorenom razgovoru bilo je reči o temama koje su od značaja za državu Srbiju i Srpsku pravoslavnu crkvu. Predsednik Vučić je informisao Njegovu svetost o aktuelnoj političkoj situaciji i izazovima sa kojima se Srbija susreće. Dvojica sagovornika saglasni su da je u teškim vremenima jedinstvo od ključnog značaja za opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji.
 
Njegova svetost patrijarh zahvalio je predsedniku na njegovoj ličnoj i nesebičnoj posvećenosti i pomoći koju je država obezbedila za završetak radova na Hramu Svetoga Save na Vračaru. Patrijarh je informisao predsednika Vučića o toku završnih radova i pozvao ga da u narednom periodu poseti Hram i lično se uveri u majstorstvo ruskih i srpskih mozaičara, kao i umetnički domet ovog jedinstvenog i najvećeg mozaika u svetu, koji će od kraja sledeće godine biti na ponos Beogradu, Srbiji i čitavom Hrišćanstvu.
 
Predsednik Vučić je sa zadovoljstvom prihvatio poziv patrijarha Irineja da država i crkva zajedno proslave veliki jubilej 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, kao jedan od najznačajnijih događaja u istoriji Srbije i srpskog naroda.
 
Njegova svetost je posebno pohvalio činjenicu da su i Beograd i Srbija postali veliko gradilište, te da se lice naše prestonice ali i čitave države iz dana u dan menja na bolje, a da otvaranje svake nove fabrike i povezivanje naših gradova i sela najmodernijim auto putevima pokazuje da Srbija staje na noge i da predanost marljivom radu daje prave rezultate na korist čitavog naroda i države. Dvojica sagovornika izrazili su zabrinutost zbog pada nataliteta u Srbiji i saglasili se da treba uložiti maksimalan napor u cilju njenog povećanja.
 
Sastanku su prisustvovali episkop remezijanski G. Stefan, starešina Hrama Svetog Save, generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković i lični sekretar patrijarha Dejan Nakić.
 
 
VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.
 
Beograd, 25. jul 2019. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).