Sastanak sa predstavnicima agencije China International Development Cooperation Agency (CIDCA)

17.06.2019. - 12:47

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima Kineske agencije za razvoj međunarodne saradnje (CIDCA) sa kojima je razgovarao o mogućnostima saradnje u vidu donatorske pomoći ove agencije.

Predsednik Vučić je izrazio očekivanje da će poseta predstavnika kineske agencije CIDCA Srbiji rezultirati uspešnom saradnjom, što će doprineti ekonomskom razvoju, održivom privrednom rastu i sigurnoj investicionoj klimi u Srbiji.

Predstavnici Kineske agencije, koja je osnovana prošle godine kao posebna agencija za pružanje međunarodne pomoći, ukazali su na brojne mogućnosti saradnje i ponudili donatorsku pomoć za razvoj u oblasti zdravstva, prosvete, industrije i infrastrukture. Posebnu pažnju posvetili su oblasti vanrednih situacija u slučaju elementarnih nepogoda, kao i oblasti carine, ponudivši pomoć u vidu opreme i obuke zaposlenih. Projekti Kineske agencije obuhvatili bi i pomoć u oblasti ljudskih resursa, kao i u oblasti  zaštite životne sredine.

Tokom susreta sagovornici su razgovarali i o projektima od značaja za međunarodnu saradnju, poput inicijative Pojas i put, posebno naglasivši značaj projekta izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta. Predsednik Vučić je istakao da će Pojas i put doprineti razvoju i stabilnosti svih zemalja učesnica, još jednom izrazivši zahvalnost kineskom predsedniku Si Đinpingu što je Srbija deo ove inicijative.

Sastanku predsednika Vučića i predstavnika agencije CIDCA prisustvovala je i ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo.

VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.

Beograd,
17. jun 2019. godine

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).