Sastanak sa predstavnicima Misije MMF u Srbiji

Saopštenja

25.03.2024. - 11:47

Sastanak sa predstavnicima Misije MMF u Srbiji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima Misije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji sa kojima je razgovarao o kapitalnim ulaganjima i finansiranju projekata u okviru investicionih planova vezanih za sveobuhvatni program rasta „Skok u budućnost – Srbija 2027“.

Tema sastanka sa predstavnicima MMF-a, koje je predvodio šef misije u Srbiji Donal Mekgetigen, bila je i jačanje energetskog sektora, a predsednik Vučić je izrazio očekivanje da u narednim godinama taj sektor postane jedan od ključnih generatora ubrzanog napretka Srbije. Time bi se, prema rečima predsednika Vučića, obezbedila energetska stabilnost zemlje i postavio temelj za snažan razvoj strateške infrastrukture.
 
Predstavnici MMF-a su istakli da se ekonomski rast Srbije nastavlja, dok se inflacija smanjuje, kao i da su rezerve na rekordno visokom nivou, što govori u prilog jakim makroekonomskim pokazateljima i otpornosti srpske ekonomije. Oni su dodali da je prisustvo stranih direktnih investicija veliko, te da su one jake, različite i otporne. Za to su, prema rečima predstavnika MMF-a, zaslužne čvrsta makroekonomska politika, makroekonomska stabilnost i izuzetan geografski položaj Srbije.
 
Predsednik Vučić je istakao da je za Srbiju od najvećeg značaja da nastavi sa trendom snažnog privlačenja stranih direktnih investicija, dok se uporedo radi na podizanju pokazatelja ekonomske stabilnosti, reformama u sistemu javnih finansija, ali i širenju državnog portfolija u oblastima investiranja kao što su napredne tehnologije i veštačka inteligencija, zelene energije i digitalizacija.
 
 
VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE. 
 
 
 
 
Beograd,
25. mart 2024. godine

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).