Konferencija Mali Šengen

Saopštenja

30.10.2020. - 16:27

Sastanak sa premijerom Republike Albanije i premijerom Republike Severne Makedonije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas na sastanku koji je održan putem video-linka sa premijerom Republike Albanije Edijem Ramom i premijerom Republike Severne Makedonije Zoranom Zaevim. Ovim sastankom je obnovljena inicijativa za unapređenje regionalne saradnje koja je pokrenuta prošle godine. Konstatovano je da je inicijativa u potpunosti u skladu sa Berlinskim procesom, te da predstavlja dobru osnovu za predstojeći Samit lidera Zapadnog Balkana koji će biti održan u Sofiji.

Aktivnosti inicijative za unapređenje regionalne saradnje bile su odložene zbog pandemije KOVID-19, kao i zbog izbora održanih u Severnoj Makedoniji i Srbiji. Trojica lidera su se saglasili da je ova kriza dodatno naglasila potrebu za intenziviranjem saradnje i regionalnim ekonomskim povezivanjem.
 
Lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije su posebno istakli da je od izuzetne važnosti za zapadnobalkansku šestorku da se dodatno angažuje na unapređenju regionalne saradnje, te su stoga uputili poziv Prištini da se pridruži ovoj inicijativi.
 
Poziv je usledio nakon utvrđivanja okvira koji je definisan u Vašingtonu u septembru ove godine između predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija samouprave u Prištini, Avdulaha Hotija.
 
Predsednik Vučić i premijeri Rama i Zaev dogovorili su se i da formiraju stalnu radnu grupu koja će uključivati zvanične predstavnike vlada svake od zemalja učesnica, u cilju ubrzanja procesa potpisivanja i sprovođenja dogovorenih aktivnosti u okviru inicijative za unapređenje regionalne saradnje. 
 
Učesnici sastanka su se saglasili da ova inicijativa može da se iskoristi i za identifikovanje zajedničkih infrastrukturnih projekata usmerenih na razvoj regiona, a u skladu sa Ekonomsko-investicionim paketom EU za zemlje Zapadnog Balkana.
 
Trojica lidera su izrazili nadu da će i Vlade Crne Gore i Bosne i Hercegovine uskoro moći da se pridruže ovoj inicijativi, čime bi se ostvarila bolja ekonomska saradnja između svih država regiona što bi rezultiralo povećanjem sloboda, trgovinske razmene i boljeg životnog standarda za sve ljude u regionu. 
 
VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.
 
Beograd,
30. oktobar 2020.
 

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.