Sastanak sa specijalnim izaslanikom Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefom Misije UN na Kosovu i Metohiji

Saopštenja

04.06.2019. - 11:17

Sastanak sa specijalnim izaslanikom Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefom Misije UN na Kosovu i Metohiji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa specijalnim izaslanikom Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefom Misije UN na Kosovu i Metohiji Zahirom Taninom sa kojim je razgovarao o situaciji na KiM i predstojećoj sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti razmatran najnoviji izveštaj Generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a.

Predsednik Vučić osudio je napad na zaposlene Ujedinjenih nacija u poslednjoj akciji tzv. kosovskih specijalnih jedinica, kada je povređen i jedan pripadnik misije UNMIK-a, što predstavlja pokušaj kompromitovanja misije UN na KiM. „Uloga Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji je od presudnog značaja za Srbiju“, naglasio je predsednik Vučić.
 
Tokom susreta sa specijalnim izaslanikom Taninom, predsednik Vučić je istakao da je predstojeća sednica Saveta bezbednosti za Srbiju veoma značajna, kako zbog važnosti kontinuiranog razmatranja pitanja Kosova i Metohije na Savetu bezbednosti, tako i zbog aktuelnih dešavanja u Pokrajini, koja su poremetila ionako krhku stabilnost na KiM. On je istakao da će sednica predstavljati priliku da se razgovara o trenutnoj situaciji u Pokrajini, kao i o načinima na koji UN, odnosno UNMIK i druge međunarodne misije na KiM, mogu da doprinesu stabilizaciji prilika.
 
„Za nas je kontinuirano razmatranje pitanja Kosova i Metohije u Savetu bezbednosti, u skladu sa Rezolucijom 1244, od suštinskog značaja kako bi Savet bezbednosti i međunarodna zajednica bili redovno i transparentno informisani o stanju na terenu, političkoj i bezbednosnoj situaciji, posebno u pogledu položaja Srba i drugog nealbanskog stanovništva, vladavini prava, poštovanju ljudskih prava, zaštiti kulturnog i verskog nasleđa, kao i o svim drugim problemima sa kojima se oni svakodnevno suočavaju. To što prištinska strana kontinuirano povlači iracionalne i jednostrane poteze i konstantno pribegava provokacijama, samo potvrđuje da Priština sistematski radi na tome da onemogući bilo kakav dijalog“, istakao je predsednik Vučić.
 
Sagovornici su zaključili da je međunarodno prisustvo na Kosovu i Metohiji i više nego potrebno, imajući u vidu da je situacija i dalje nestabilna, uz česte incidente i tenzije.
 
VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.
 
Beograd,
4. jun 2019.
Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.