Saopštenja

12.10.2020. - 21:26

Sastanak sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine i zamenikom predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Beogradu sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom i zamenikom predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Draganom Čovićem, koji je danas boravio u poseti Republici Srbiji. 

Sastanak je održan u okviru nastavka regionalnih razgovora, a teme su bile evropske integracije i perspektiva članstva Srbije i Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.
 
Sagovornici su razgovarali i o Paketu proširenja Evropske komisije, kao i o Ekonomsko-investicionom planu EU za Zapadni Balkan. Takođe, diskutovalo se i o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i saniranju posledica epidemije Kovid-19.
 
Govoreći o Paketu proširenja za 2020. godinu, predsednik Vučić, Milorad Dodik i Dragan Čović istakli su važnost procesa pristupanja EU u cilju održavanja snažne evropske perspektive regiona, kao i za dalju transformaciju usmerenu na izgradnju razvijenih i stabilnih zemalja. Saradnja sa evropskim partnerima na tom putu, istakli su sagovornici, unaprediće proces pristupanja.
 
Uvažavajući opredeljenost ka pristupanju Uniji, razgovarano je o unapređenju regionalne saradnje i jačanju dobrosusedskih odnosa.
 
Nastavak razvoja regiona i poboljšanje odnosa, od velike su važnosti za ostvarenje dugogodišnjih spoljnopolitičkih prioriteta poput članstva u Evropskoj uniji.
 
„Evropski put Srbije i saradnja u regionu, predstavljaju prioritete srpske spoljne politike“, istakao je predsednik Vučić i naglasio da će plan za ekonomski oporavak Zapadnog Balkana i razvijanje odnosa u regionu doprineti ekonomskoj konkurentnosti i jačanju privrede.
 
Beograd, 12.oktobar 2020. godine

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.