13.05.2020. - 10:43

Telefonski razgovor sa Njegovom Svetošću patrijarhom srpskim G. Irinejom

Predsednik Republike Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa Njegovom Svetošću patrijarhom srpskim G. Irinejom. Nakon razgovora dajemo zajedničko saopštenje dva kabineta.

Predsednik Republike i Njegova Svetost patrijarh izrazili su veliku zabrinutost povodom hapšenja vladike Joanikija i sveštenika SPC u Crnoj Gori i izrazili nadu da će naš narod postupati mirno i pribrano u ovim trenucima u kojima niko razuman ne priželjkuje bilo kakve nemire i sukobe.

Patrijarh srpski G. Irinej je podsetio da je kulminacija neprijateljskog odnosa države Crne Gore prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi započela usvajanjem kontroverznog Zakona o slobodi veroispovesti uz grubo ignorisanje zahteva SPC za ravnopravnim položajem u odnosu na sve druge crkve i verske zajednice i zaštitu prava koja naša crkva poseduje vekovima. Činjenica da je zakon usvojen uz veliko negodovanje našeg naroda krajem prošle i početkom ove godine, a da se sada hapse i u pritvoru zadržavaju episkop i sveštenici, samo je dokaz da crnogorska država sprovodi progon Srpske pravoslavne crkve.

Predsednik Vučić je pružio punu podršku patrijarhu srpskom G. Irineju i episkopima srpske crkve u Crnoj Gori u njihovim naporima da se svi problemi sa kojima se suočava rešavaju dijalogom, na miran način, uz puno uvažavanje prava i sloboda vernika SPC i izrazio uverenje da će vladika Joanikije i ostali uhapšeni sveštenici biti pušteni na slobodu u najkraćem mogućem periodu.

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).