Saopštenja

20.03.2020. - 13:33

Telefonski razgovor sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Borelom, pre svega o merama koje se preduzimaju sa ciljem suzbijanja širenja korona virusa i zarazne bolesti COVID-19.

Dvojica sagovornika saglasili su se da su u tu svrhu neophodne saradnja i koordinacija mera između Zapadnog Balkana i Evropske unije. Predsednik Vučić je visokom predstavniku Borelu rekao da računamo na pomoć EU u borbi protiv bolesti, kao i u otklanjanju njenih ekonomskih posledica. 
 
S tim u vezi,  u razgovoru su dominirale dve ključne teme. Prva je kako ekonomski pomoći Srbiji posle krize sa korona virusom, te je predsednik Vučić rekao da se nadamo da imamo isti tretman kao zemlje članice i pristup različitim fondovima EU, koji bi pomogli oporavku srpske privrede. Druga tema se odnosila na nabavku medicinske opreme i materijala za borbu protiv COVID-19. 
 
Predsednik Vučić je pozdravio odluku Evropske komisije da formira hitne zalihe medicinske opreme i materijala u vrednosti od 50 miliona evra, koje će, kroz Mehanizam civilne zaštite, biti dostupne i Srbiji. 
 
Visoki predstavnik Borel je rekao da Evropska unija čini sve da pomogne Srbiji, posebno u nabavci medicinske opreme. On je obavestio srpskog predsednika da evropske institucije pripremaju mogućnost da i zemlje u procesu pristupnih pregovora sa EU imaju pristup sredstvima iz EU fonda solidarnosti, koja su sada na raspolaganju i u slučaju kriznih situacija u oblasti javnog zdravlja, a ne samo prirodnih nepogoda, kao što je bio slučaj ranije. 
 
Predsednik Vučić i šef evropske diplomatije Borel su razgovarali i o regionalnoj situaciji i odnosima Beograda i Prištine. 
 
Beograd,
20. mart 2020. godine

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.