06.02.2019. - 19:33

Telefonski razgovor sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini su, u telefonskom razgovoru, razmotrili situaciju na Zapadnom Balkanu, posebno odnose Beograda i Prištine.

Predsednik Vučić je ukazao na to da zastoj u dijalogu može biti prevaziđen samo kada Priština ukine takse na srpsku robu i prestane sa provokacijama, kakav je zakon o statutu Rudarskog kombinata "Trepča" koji je, kako je rekao, ništa drugo do otimanje srpske imovine. On je naglasio da je takvo stanje neodrživo i da jednostrane mere Prištine štete miru i stabilnosti u regionu.

Srpski predsednik je šefici evropske diplomatije ponovio da će Srbija uvek biti opredeljena da radi u korist saradnje u regionu. On je ponovio spremnost za nastavak dijaloga u potrazi za pravednim i održivim rešenjem, ukoliko se stvore neophodni uslovi.

Predsednik Vučić je zahvalio visokoj predstavnici Mogerini na razumevanju i na angažovanju da se postojeći problem reši. U razgovoru je istaknuto i da je Srbija posvećena sprovođenju neophodnih reformi na evropskom putu.

Beograd,

06. februar 2019. godine

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).