Saopštenja

20.11.2020. - 13:31

Telegram saučešća Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve telegram saučešća povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog g. Irineja.  U telegramu se kaže:

"U ime građana Republike Srbije, kao i u svoje lično ime, izražavam iskreno saučešće povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja.
 
Danas tuguje Srbija i celo srpstvo. Upokojio se naš patrijarh, tih i miran, dobar i miroljubiv čovek, naš odgovorni duhovni pastir. Umro je čovek kakvi bismo svi voleli da budemo i onakav kako nas naša vera uči da budemo.
 
Samo veliki narodi mogu da daju velike ljude. Veliki se rode i žive u svom narodu, nikad viši od njega i u svemu pokorni njegovom dobru i napretku. Veliki ljudi ne gospodare, oni služe. Njihov izbor nije bilo koja strana nego ceo narod. Oni su strpljivi na sumnje, smireni u napetosti i mirotvorni u svakoj podeli i razlici. Spori na reči i brzi u dobroti. I kada ih ne vidimo, znamo da su tu, osećamo snagu njihove pripadnosti svome rodu, otadžbini i svojoj veri.
 
Naš srpski narod je imao velike patrijarhe i ljude, a patrijarh Irinej je bio jedan od njih. Onakav kakvog je tražilo ovo vreme i kakvog je želeo naš narod. Zato je, nošen poštovanjem svoga naroda, i on bivao svakim danom sve veći, sve bliži i sve miliji svakom našem domaćinu, svakoj Srpkinji i Srbinu, ma gde živeli. Patrijarh Irinej je bio veliki čovek srpske crkve, pravoslavlja i našeg srpskog naroda.
 
Naš narod može da bude ponosan na takvog duhovnog pastira, kao što je on uvek bio ponosan na svoj narod i svoju Crkvu.
 
Bog da mu dušu prosti i da njegovoj duši rajsko naselje”, navodi se u telegramu saučešća predsednika Aleksandra Vučića.
 
 
Beograd,
20. novembar 2020. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).