TAJ_9827b.jpg

Saopštenja

04.07.2013. - 14:51

U narednom periodu - oporavak ekonomije

Beograd, 04. jul 2013. godine – „Srbija će u narednom periodu raditi na oporavku svoje ekonomije, jer je to jedini način da se građanima omoguće bolji uslovi života.

 
Obnovili smo stara prijateljstva koja su u prethodnim godinama nepotrebno zapostavljana i sada je Srbija ponovo postala zemlja koja nudi perspektivu svakome ko je zainteresovan za zajednički nastup na trećim tržištima“, istakao je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić tokom današnjeg razgovora sa ministrom spoljnih poslova Republike Belorusije, gospodinom Vladimirom Makejom.
 
Predsednik Nikolić izrazio je želju naše zemlje da se unapredi saradnja sa Belorusijom i rekao da je zadovoljan što je tokom nedavnog susreta sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom primećeno da su stavovi Srbije i Belorusije po tom pitanju apsolutno identični. Dogovoreno je da je spoljnotrgovinska razmena između naše dve zemlje, koja trenutno iznosi 150 miliona evra godišnje, izuzetno skromna i da postoje realne mogućnosti da se ona za prvo vreme uveća do iznosa od pola milijarde evra, ali ne samo prostom razmenom dobara. Zbog toga je, kao prvi konkretan primer, inicirano partnerstvo beloruske firme Amkodor i „Prve petoletke“ iz Trstenika. Takođe, radi lakših komunikacija, dogovoreno je otvaranje avio-linije Beograd-Minsk.
 
Ministar spoljnih poslova Belorusije je predsedniku Nikoliću preneo pozdrave predsednika Lukašenka. On je rekao da je izuzetno važno da Srbija i Belorusija aktivno razvijaju zajedničke proizvodne projekte i tom prilikom naglasio da su beloruske kompanije zainteresovane za prisustvo na srpskom tržištu, kao što su i srpske firme zainteresovane za tržište Belorusije.
 
Govoreći o problemu Kosova i Metohije, istaknuto je da će Belorusija ostati pri stavu da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost južne pokrajine, a gosti iz Belorusije ponudili su i podršku Srbiji u vezi sa ovim pitanjem pred međunarodnim forumima i organizacijama.
 
Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.