Patrusev.jpg

Saopštenja

19.06.2013. - 16:45

Vreme za unapređenje odnosa Srbije i Rusije na svim poljima

Beograd, 19. jun 2013. godine – Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Beogradu sa gospodinom Nikolajem Patruševim, sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije.

 
U otvorenom i prijateljskom razgovoru predsednik Nikolić je rekao da je Srbija u poslednjih godinu dana pokazala da je moguće istovremeno graditi što kvalitetnije odnose sa Ruskom Federacijom i težiti da se uđe u članstvo Evropske unije. On je nedavno potpisivanje Deklaracije o strateškom partnerstvu između Srbije i Rusije ocenio kao veliki korak napred u bilateralnim odnosima, jer tim sporazumom mogućnosti za unapređivanje međusobne saradnje postaju praktično neograničene.
 
Predsednik Nikolić je rekao da je i saradnja na polju bezbednosti između Srbije i Rusije otvorena i jasna. On je još jednom istakao stav o vojnoj neutralnosti Srbije i njenom neučešću u globalnim vojnim savezima. U skladu sa tim, predsednik Republike ocenio je korisnim što je Srbija dobila status posmatrača u Parlamentarnoj skupštini Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), pošto je već ranije takav status imala u Parlamentarnoj skupštini Severnoatlantskog saveza (NATO). 
 
Sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije, gospodin Petrušev, preneo je predsedniku Nikoliću pozdrave predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina. Gospodin Petrušev saglasio se sa važnošću toga što su Srbija i Rusija potpisale Deklaraciju o strateškom partnerstvu i naglasio da je sada vreme da se odnosi između naše dve zemlje što više unaprede na svim poljima. On je ocenio korisnim prisustvo Srbije kao posmatrača u ODKB, ali i učešće predstavnika naše zemlje na brojnim međunarodnim savetovanjima, vezanim za pitanja bezbednosti.
 
Predsednik Nikolić je, preko svog gosta, još jednom uputio poziv predsedniku Ruske Federacije da poseti Srbiju u decembru ove godine, tokom otvaranja radova na gasovodu „Južni tok“.
 
Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.