tan2016-7-13_20211879_0.jpg

Vesti

14.07.2016. - 09:53

"Crnogorska kuća" - otvorena vrata prijateljstva

Predsednici Srbije Tomislav Nikolić i Crne Gore Filip Vujanović otvorili su večeras u Beogradu "Crnogorsku kuću", ocenjujući da ovo zdanje treba da doprinese daljem produbljivanju prijateljstva.

Poštovani predsedniče Crne Gore,
Predsednice Narodne skupštine Republike Srbije,
Članovi Vlade Republike Srbije i Autonomne Pokrajine Vojvodine,
Vaše ekselencije,
Dragi prijatelji,

Ovaj vaš dom u srpskoj prestonici, poklon Crnoj Gori na dan kada proslavlja svoju državnost, razumem kao otvorena vrata prijateljstva, kao sabiralište ideja, saradnje, istinske posvećenosti očuvanju svih dragocenih momenata naše zajedničke prošlosti i budućnosti, kao jačanje inače čvrste veze između naših naroda i država.
Ovom divnom Beogradu, kao i celoj Srbiji, ne nedostaje kuća u kojima žive oni koji su došli ili dolaze iz Crne Gore, prolaze ili ostaju, prihvaćeni sa nepodeljenom i iskrenom dobrodošlicom. Nedostajala je kuća sa konceptom koji bi nas jače spojio. Zato očekujem da koncept Crnogorske kuće bude koncept kulturnog centra, privredne komore, razmene mladih – rečju, koncept kreativne radionice za sve segmente koje obuhvataju bilateralni odnosi prijateljskih država.
Lako i na obostrano zadovoljstvo, kako među svojima i mora da bude, vlade Srbije i Crne Gore dogovorile su se da razmene kuće u Podgorici i Beogradu. Svaka država će sama planirati sadržaje koji bi, ma koliko bili različiti, uvek trebalo da imaju jedan te isti zajednički imenitelj: da budu na dobrobit svih građana i da učvršćuju veze među nama, da na pitanja koja su od obostranog interesa pronalaze odgovore od obostranog interesa, da se rešavaju nedoumice, ali i da se družimo, sabiramo, da se na parčetu crnogorske zemlje u Beogradu i srpske u Podgorici uvek osećamo kao da smo u zajedničkom domu.
Uz želje da Crna Gora napreduje uvek i u svemu, svim njenim građanima čestitam Dan državnosti u ovom novom zdanju koje svedoči staro bratstvo ili prijateljstvo. Neka nam je svima na ponos i čast Crnogorska kuća u Beogradu.

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).