_rad1020.jpg

Vesti

17.09.2017. - 16:46

"Čuvaćemo ono što nam je Vuk ostavio – naš prelepi srpski jezik“

U Tršiću je danas održana završna svečanost 84. Vukovog sabora, a tom prilikom predsednik Aleksandar Vučić je istakao da je važno da čuvamo, branimo i štitimo ono što nam je Vuk ostavio – naš prelepi srpski jezik.

Predsednik se prethodno u Loznici sastao sa gradonačelnicima Loznice i Valjeva, kao i predsednicima opština Osečina, Mali Zvornik, Ljubovija, Krupanj i Bajina Bašta i istakao da je Podrinje deo zemlje od izuzetnog značaja.

Predsednik Vučić je, u besedi na završnoj svečanosti 84. Vukovog sabora u Tršiću, između ostalog rekao da Vuk Stefanović Karadžić na osnovu svog celokupnog dela može da se stavi rame uz rame sa Nikolom Teslom, te da je Sabor u Tršiću danas najvažniji skup u Srbiji.

Predsednik Vučić je podvukao da je nemerljiv Vukov doprinos očuvanju srpskog nacionalnog identiteta kroz sakupljački rad, kojim je sačuvao od zaborava slavna vremena i velike bojeve, navodeći da su jezik i pismo konstitutivni element svakog naroda.

Predsednik je pored ostalog poručio da Deklaracija o zajedničkom objedinjenom nacionalnom delovanju i definisanju nacionalnih minimuma i principa za opstanak srpske nacije i srpskog naroda, nema nikakve veze ni sa kakvim hegemonizmom, niti sa šovinizmom. "Deklaracija i svi ostali, slični koraci imaju za cilj samo i jedino da pravovremeno i adekvatno zaštite srpski jezik i pismo kao jedan od najbitnijih delova celokupne srpske kulture – da zaštitimo i sačuvamo srpski narod", rekao je Vučić.

„A to ne može, a i da hoće – neće uspeti da nam zabrani niko“.

"Srbija nikada neće zanemariti svoj jezik i pismo, jer jezik i pismo su konstitutivni element i bitan ujedinjujući faktor svakog naroda i njegove kulture", istakao je predsednik danas u Tršiću.

Vučić je izrazio posebno zadovoljstvo što je završnoj svečanosti u Tršiću prisustvovao veliki broj mladih, rekavši da nijedne godine do sada nije bilo toliko dece.

"Danas sam dobio podatak zbog kojeg mi je osmeh širok, a to je da smo samo u Krupnju, nedaleko odavde, u prvih šest meseci imali više rođenih beba nego u prethodnoj čitavoj godini. To znači da će ovde za 10 i 15 godina biti još više dece", naveo je Vučić. Podvukao je da je posebno ponosan što je prvi predsednik Srbije koji se obraća na Vukovom saboru u Tršiću i naglasio da je sva sloboda u jeziku, jer tek kada narodi progovore, oni postaju slobodni, mogu da opišu ropstvo, a taj osećaj slobode upravo nam je dao Vuk Karadžić.

Tršić, 17. septembar 2017.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).