tan2015-11-11_121312212_0.jpg

Vesti

11.11.2015. - 17:47

Dan primirja u Prvom svetskom ratu

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je danas venac na spomenik Neznanom junaku na Avali povodom državnog praznika, Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Predsednik se poklonio i odao počast stradalima u Velikom ratu, a sa njim su bili i ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković i komandant Garde Vojske Srbije Milomir Todorović.

"Srbija i njeni saveznici su pokazali velikodušnost potpisivanjem primirja sa onima koji su spremali pogrom u svetu. Vreme primirja je priprema za oprost neprijatelju i završava se mirom za sve. Srbija i danas želi da pomogne u ostvarivanju mira za sve. Srbija i njen narod znaju vrednosti mira. Vama večita slava i hvala", napisao je Nikolić u Knjizi utisaka.

Dan primirja, koji se obeležava 11. novembra u 11 sati, kao državni praznik u Srbiji se obeležava neradno od 2012. godine i predstavlja dan kada su 11. novembra 1918. u 11 sati, u železničkom vagonu u Kompijenu sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom, čime je okončan Prvi svetski rat.

U Srbiji se kao amblem tog praznika koristi cvet Natalijina ramonda, koji se svrstava u ugroženu vrstu i raste na Kajmakčalanu, a poznat je i kao cvet-feniks, a pored njega, prisutna i je i traka sa bojama Albanske spomenice- crnom i zelenom, prikazana iznad ljubičastog cveta.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).