Tan2013-4-22_122949898_0(1).jpg

Vesti

23.04.2013. - 15:22

Dan Vojske Srbije

BEOGRAD - Vojska Srbije danas obeležava svoj dan, a tim povodom će biti uručena odlikovanja i položen venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

 

Ministar odbrane i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić uručiće odlikovanja iz nadležnosti predsednika Republike, a načelnik Generalštaba Ljubiša Diković položiti lovorov venac na spomenik Neznanom junaku.

 

Centralna svečanost obeležavanja 23. aprila - Dana Vojske Srbije, održana je u subotu, na Trgu kosovskih junaka u Kruševcu, gde su prikazane operativne sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije, kao i deo naoružanja i opreme.

 

Svečanosti su prisustvovali predsednik države Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, Vučić, Diković i predstavnici državnog i vojnog vrha.

Nikolić je tom prilikom poručio da je srpska vojska spremna da odgovori na bezbednosne izazove, i da je siguran oslonac stabilnosti regiona i garant bezbednosti države.

Nikolić je istakao da građani Srbije imaju veliko poverenje u svoju vojsku i dodao da ona, oslanjajući se na tradiciju i vrednosti stečene kroz istoriju, ima jasnu viziju razvoja i odbrane zemlje.

 

Diković je poručio da Vojska Srbije predstavlja okosnicu sistema odbrane, gradi mir u svetu zajedno sa partnerima, doprinosi ugledu države i garantuje bezbednost Srbije.

"Pripadnike Vojske krase odanost državi i pozivu i slobodarski duh. Građani Srbije nam veruju, a u svetu cene našeg vojnika, podoficira i oficira", rekao je Diković u obraćanju pripadnicima vojske i građanima.

 

U Beogradu je juče, povodom Dana Vojske Srbije, izvršena počasna artiljerijska paljba sa 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa, a predsednik Nikolić i ministar odbrane organizovali su svečane prijeme.

 

Dan Vojske Srbije obeležava se 23. aprila, na dan kada je 1815. u Takovu doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od turske vlasti.

 

Drugi srpski ustanak na određeni način predstavlja temelj za stvaranje srpske države i srpske vojske, odnosno prvo "stajaće vojske" i ustanovljavanje Garde od 76 mladića "po stasu i ugledu" iz najboljih seoskih kuća.

 

Kako je, po navodima hroničara, stvaranje stajaće vojske, od najpre "upisnika", a kasnije "soldata", prošlo neopaženo od turskih vlasti, Narodna skupština je ozvaničila naziv "soldati".

Uvode se prvi regruti, koji su ostali u vojsci deset godina, imajući u vidu da im rok službe nije bio određen.

 

Stajaća vojska živela je u kasarnama i primala platu a bile su ustanovljene i uniforme, odnosno "mundiri".

Te prve formacije srpske regularne vojske bile su uređene po ugledu na austrijsku vojsku, što je potvrda da su se i u tom periodu koristila iskustva stranih armija.

 

Drugi srpski ustanak doveo je do konačnog oslobođenja i priznavanja moderne Srbije na Berlinskom kongresu 1878. godine, kao države sa punim ingerencijama i međunarodnopravnim subjektivitetom.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).