tomislav-nikolic-austrija(1).jpg

Vesti

28.03.2014. - 15:13

Dijaspora u Austriji uzorna

BEČ, 28. mart - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je sinoć u Beču sa srpskom dijasporom pozvavši je na jedinstvo i poručio da će Srbija uskoro dobiti novu vladu koja će biti posvećena evropskim integracijama, ali i saradnji sa svim prijateljima u svetu.

 
Nikolić je, obraćajući se Srbima u Beču, rekao da ćemo za dvadesetak dana imati novu vladu, "koja će biti posvećena evropskim integracijama, saradnji sa prijateljima u svetu, i ostati neutralna u sporu" oko Ukrajine.
Nikolić je ukazao da bi mešanje u spor oko Ukrajine samo nanelo štete.
"Ovo nije vreme da se Srbija odluči za jednu stranu, već da bude svuda. Od Drugog svetskog rata nije Srbija nikada bila ni na jednoj strani. Možda je samo 2000. postojao surov zaokret ka zapadu, i videlo se da to ne valja", ukazao je on.
Predsednik Srbije je kazao da nikome u EU ne odgovara da prestane da izvozi u Rusku Federaciju, kao ni da Rusija prestane da izvozi energente i sirovine u Uniju.
Nikolić je rekao da u razgovorima sa austrijskim vlastima nije mogao čuti da se bilo ko žali na srpsku dijasporu, dodajući da je Srbija dužna da se brine da se Srbi osećaju dobro u Austriji, i da održava dobre odnose sa zemljom domaćina koja ih je primila.
On je istakao da Beograd Austrija smatra važnim partnerom i podsetio da je Beč drugi po veličini posle Čikaga nama važan grad zbog velikog broja Srba.
Nikolić je istakao da je u ovoj godini veoma bitno da pokažemo da nemamo nikakav spor iz prošlosti sa Austrijom.
Nikolić je pozvao Srbe u Austriji na jedinstvo, rekavši da nije imao česte prilike da naiđe na složne Srbe u inostranstvu, a kao primer naveo je da u "maloj" Makedoniji ima osam udruženja, koja ne govore među sobom.
Istovremeno je izrazio žaljenje što nema puno vremena da se vidi sa našim ljudima.
Predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču Borislav Kapetanović, u izjavi Tanjugu, ocenio je da je poseta predsednika Nikolića Austriji veoma bitna za Srbe u toj zemlji.
On je ukazao da se iz obraćanja vidi da je predsednik sa austrijskim zvaničnicima razgovarao o srpskoj dijaspori, koja je pohvaljena od Austrijanaca kao grupa sa kojim nema problema.
"To znači da je predsednik u razgovorima sa austrijskim zvaničnicima izneo i probleme koje imamo. Probleme za koje je potrebna pomoć matice, a to su pitanje očuvanja jezika, učenje jezika u sistemu austrijskog obrazovanja, i održavanje kulture", objasnio je on, dodajući da saradnjom institucija dve zemlje može da se pospeši položaj srpske dijaspore.
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).