Drugi trilateralni Samit Mađarske, Srbije i Austrije

Vesti

16.11.2022. - 18:49

Drugi trilateralni Samit Mađarske, Srbije i Austrije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa saveznim kancelarom Republike Austrije Karlom Nehamerom i predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom u okviru drugog trilateralnog Samita Mađarske, Srbije i Austrije. Tom prilikom, trojica zvaničnika su potpisala Memorandum o razumevanju između Republike Austrije, Mađarske i Republike Srbije o jačanju trilateralne saradnje u oblasti efikasne borbe protiv ilegalnih migracija.

Drugi trilateralni Samit Mađarske, Srbije i Austrije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Danas smo potpisali važan Memorandum o razumevanju, a naši timovi nastavljaju da rade na daljoj konkretizaciji aktivnosti. Ponosni smo na činjenicu da će srpski, austrijski i mađarski policajci zajedno raditi na ovom zadatku. Želimo da tu odbrambenu granicu za Mađarsku u Austriju i Srbiju pomerimo na jug, a kasnije ćemo biti spremni da je zajedno sa Severnom Makedonijom pomeramo dalje na jug. Time štitimo i čuvamo Evropu, ali štitimo i svoju zemlju", poručio je predsednik Vučić i dodao da je broj ilegalnih migranata gotovo udvostručen u odnosu na prošlu godinu. On je naveo da je nekoliko koraka već preduzeto.
 
"Prvi koraci su usaglašavanje vizne politike sa politikom Evropske unije. Više nemamo slobodan vizni režim sa Tunisom, koji je trajao od 1962. godine, ni sa Burundijem, a uskoro ćemo morati sa još dve zemlje da imamo drugačiji vizni režim, isti onakav kakav postoji u Evropskoj uniji", rekao je predsednik Vučić i objasnio da ilegalni migranti u Srbiju najčešće stižu iz dve zemlje – Severne Makedonije i Bugarske. 
 
"Dogovorili smo se danas da zajednički, uz podršku Mađarske i Austrije, angažujemo veći broj policajaca na granici prema Severnoj Makedoniji, da uključimo i značajnu opremu, automobile sa termovizijskim kamerama i da pokušamo da tu odbrambenu liniju pomerimo na jug. Srbija ne želi da bude parking za ilegalne migrante", istakao je predsednik Vučić i podsetio da je Srbija prema izbeglicama i prema onima kojima je teško uvek imala razumevanja i pokazivala solidarnost, a to će raditi i dalje. 
 
Drugi trilateralni Samit Mađarske, Srbije i Austrije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Važan je dogovor o readmisiji, odnosno proterivanju onih koji nemaju šanse da dobiju azil, a žele po svaku cenu da ostanu na našoj teritoriji. Za nas je to veoma važan dogovor, jer ćemo morati da obezbeđujemo avione za povratak u njihove zemlje. To je veoma skupo. Te troškove ćemo da podelimo sa našim partnerima iz Mađarske i Austrije", istakao je predsednik Vučić i zahvalio saveznom kancelaru Nehameru na posvećenosti, a mađarskom premijeru Orbanu na svoj pomoći koju je pružio Srbiji.
 
Savezni kancelar Republike Austrije Karl Nehamer zahvalio je predsedniku Srbije na pozivu i gostoprimstvu, ali i na saradnji punoj poverenja. On je rekao da su Srbija, Austrija i Mađarska osnovale partnerstvo kada je reč o borbi protiv ilegalnih migracija i organizovanog kriminala. 
 
"Došli smo do tačke gde pojedinačne zemlje EU traže nove vidove partnerstva van onoga što je moguće u EU, jer ono što se do sada ostvaruje unutar sistema azila EU nije dovoljno. Od našeg poslednjeg susreta mnogo toga se dogodilo, predsednik Vučić se založio da se azilantski turizam okonča i zahvaljujem mu na tome što je ozbiljno shvatio brige Austrije i što je nije ostavio na cedilu", istakao je kancelar Nehamer i najavio da će Austrija poslati još 100 policajaca i policajki u zajedničke timove na granicama i adekvatno opremljena vozila i dronove. 
 
Drugi trilateralni Samit Mađarske, Srbije i Austrije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Zahvalan sam i Srbiji i Mađarskoj što ćemo prvi put pokrenuti projekat da se deportuju migranti koji nelegalno borave u Srbiji. Ja sam tu platformu predložio još kao ministar unutrašnjih poslova i staviću je na raspolaganje Srbiji", naveo je austrijski kancelar i dodao da Austrija već ima 96.000 zahteva za azil ove godine, te da je to znak da dosadašnji sistem azila u EU ne funkcioniše. 
 
"Moramo brzo doći do odluka i drago mi je što naše tri zemlje zajednički rade na tome da zaštite svoje granice. To je snažnan signal što dve države članice EU, Mađarska i Austrija, zajedno sa Srbijom, zaista snažnim i pozudanim partnerom, odavde šalju signal Briselu", naglasio je kancelar Nehamer i istakao da je Austrija strastveni borac za to da države Zapadnog Balkana pristupe EU.
 
"I da partneri kao što je Srbija, ne samo dobiju perspektivu, već da se ostvari i konkretan napredak, pošto su veliki izazovi u borbi protiv ilegalnih migracija, terorizma i organizovanog kriminala, kao i kada je reč o snabdevanju energijom. Stvari najbolje funkcionišu kada se njima zajednički bavimo", zaključio je savezni kancelar Republike Austrije Karl Nehamer.  
 
Predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban rekao je na konferenciji za novinare da se Mađarska nalazi u specifičnoj situaciji jer joj je sused Ukrajina, gde je rat, i odatle je jedan pritisak, a preko Srbije dolaze migranti i to je drugi pritisak. 
 
Drugi trilateralni Samit Mađarske, Srbije i Austrije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Kada si u opasnosti onda moraš da se trudiš da tu opasnost otkloniš. Mi se zalažemo za mir. Mi sa Srbijom delimo sudbinu i u dobru i u zlu i pomažemo kada je kome potrebna pomoć. Usled jučerašnjeg bombardovanja prekinut je dovod nafte iz pravca Ukrajine u Mađarsku, nadam se da će se danas to regulisati", naveo je premijer Orban. On je istakao da već dugo vodi rat protiv ilegalne migracije i dodao da je oko 250.000 pokušaja prelaska granice osujećeno. 
 
"Treba da im pojasnimo da preko naše granice nema prelaska. Mađarska je 1,6 milijardi evra uložila od 2015. godine u zaštitu granica. Ključna zemlja evropske bezbednosti je Srbija. Dužni smo da zahvalimo Srbiji", rekao je mađarski premijer i dodao da bi zaštita od ilegalne migracije bila lakša ako bi Srbija bila u EU. 
 
"Mađarska nastoji da se Srbiji omogući članstvo. Dok se to ne desi, moramo da stavimo granicu što južnije. Ovo će biti dugoročan problem", zaključio je predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban. 
 
Beograd, 16. novembar 2022. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).