tan2015-4-23_143447692_1.jpg

Vesti

23.04.2015. - 18:26

Dva veka Takovskog ustanka

TAKOVO- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas u Takovu na centralnoj proslavi dva veka Drugog srpskog ustanka i Dana Vojske Srbije, da se sada kao i tada Srbija borida bude svoj na svome, da sa svima sarađuje i da nikome ne dozvoli da od nas stvara svoje roblje.

On je poručio i da Srbija nema dilemu da treba da učesvuje u proslavljanju pobede nad fašizmom, jer bez nje te pobede nije ni bilo.

Nikolić je rekao da se Srbija zalaže za principe pravde i istih standarda za sve, dodajući da ne prihvata da je interes u prednosti nad čašću i prijateljstvom koji nas spajaju sa mnogim narodima uprkos što su oblici represije i sredstva za borbu danas drugačija, a suština je ista.

"Na ovom mestu, pre dva veka, 426 godina posle Kosovske bitke, Srbi su se podigli na ustanak koji je doneo toliko željenu slobodu, poveo ih je Miloš Obrenović koji je izgovorio antologijsku rečenicu: "Eto mene, eto vas, rat Turcima", podsetio je on.

Dve stotine godina kasnije, na ovom istorijskom mestu, mogu da stoje samo ponosni i dostojni, istakao je Nikolić.

"Hrabrost i žrtvovanje srpskih ustanika nisu bili uzaludni, oslobodili su nam staru i stvorili novu državu i vojsku, obavezavši nas da se uvek i svim silama borimo da očuvamo nasleđeno - državu Srbiju, svoje nacionalno biće, svoj jezik, kulturu", rekao je on.

Beznadežno neki očekuju od nas da zaboravimo na prošlost i pravdu vidimo kao nepravdu, da se priklonimo sili samo zbog njene moći, rekao je Nikolić i dodao da "nećemo da odstupimo od univerzalnih principa koliko god pokušavali da ih pogaze golom silom iza koje stoje sebični interesi".

Napomenuvši da ne možemo da budemo ravnodušni na patnje mnogih naroda izazvane nepravdom i uspostavljanjem haosa i lažne demokratije, niti da prihvatimo priznavanje nepostojeće hibridne
države na teritoriji Srbije, Nikolić smatra da bismo time prihvatili da se presedan na mala vrata ušunja u međunarodne odnose.

Preko Srbije su imperije dolazile i prolazile i nestajale kroz istoriju, dok su ih Srbi ispraćali na svojoj zemlji, a da bi razumeo tuđu istoriju, moraš da imaš svoju i svoja predanja - to je ono što nas čini onim što jesmo, rekao je predsednik Srbije.

"I zato ove godine, kada čitav svet proslavlja pobedu nad fašizmom, nemamo dilemu. Gde god se ta pobeda bude proslavljala učestvovaćemo, jer bez nas pobede nije ni bilo, poručio je Nikolić.

I tu pobedu nad zlom trebalo bi da proslave svi svetski narodi, kada ne postoje poraženi, već samo pobeda čovečanstva nad nemani, smatra Nikolić, dodajući da treba pokazati i da nema ni naslednika takvih ideja.

I zato, dodao je, bez obzira na pritiske, mi nikada nećemo biti protiv Ruskog naroda, zahvaljujući kome danas živimo u miru i slobodi i ne samo mi, već i cela Evropa.

"Sarađujemo sa svima, zato što je naše razumevanje veće nego njihovo nerazumevanje. Dogovaramo se sa EU, pokušavamo da se dogovorimo sa privremenom administracijom u Prištini. Kao što je nekada Miloš rekao: "To što Vas za nešto molimo, nemojte misliti da je slabost", istakao je Nikolić.

Pored toga što se borimo protiv tame oko nas, mi nismo uspeli da suzbijemo tamu u sebi jer je decenijama ispod ljušture i privida discipline i hijerarhije unutar nekih naših institucija cvetala korupcija, poltronstvo i negativna selekcija.

"Interesno povezani pojedinci i grupe, pod velom struke ili u sprezi sa spoljnim nalozima i interesima suprotnim nacionalnim, iznutra su razarali naše institucije. Kvalitetni i perspektivni su često marginalizovani, a podložni uticajima isticani u prvi plan. Vlada Srbije je ušla u koštac sa ovim kancerom, mora da izađe kao pobednik i u toj borbi ne sme i neće da ostane usamljena", poručio je predsednik Srbije.

Podsećajući da 200 godina Vojska Srbije pobedama čuva uspomenu na Miloševe saborce i Drugi srpski ustanak, Nikolić je rekao da nikome kao njima ne pripada istorijsko pravo da kao svoj Dan slave upravo 23. april, da u stroju stupaju na istoj srpskoj zemlji sa koje su ustanici pre dva veka krenuli u odlučno vojevanje za oslobođenje Srbije.

"Danas kada imam čast da vam peti put u istoriji srpskih vojski predam brigadne vojne zastave, simbole časti i ponosa koje vas obeležavaju, a u čiju pređu su utkani životi junaka, uveravam vas da, kao vaš vrhovni komandant, neću dozvoliti da ono što predstavlja stub poverenja i što je oličenje morala i poštenja bude okrnjeno, a kamoli uništeno", rekao je Nikolić.

Ističući da najbolji, najvredniji i najtalentovaniji, principijelni i oni koji uživaju poverenje, moraju da prednjače i predvode, Nikolić je ukazao da vojska nije lanac u kome su sve karike jednake po važnosti.

"Podređenom ne sme da padne na pamet da preskoči starešinu, zato što vojska počiva nanavažnijem principu, principu subordinacije", naglasio je Nikolić, dodajući da taj princip podrazumeva da najbolji vode vojsku i da ne postoji surevnjivost koja se stvara kada podređeni misle da nadređeni nemaju dovoljno sposobnosti, snage, morala ili znanja.

Autoritet se ne stiče poltronstvom pretpostavljenima, već znanjem, zaslugama, snagom ličnosti, moralnim atributima i poštenjem, dodao je on.

Što se tiče hroničnog nedostatka novca, koji je drugi bitni faktor za očuvanje naše vojske, cela država je mobilisana da se stvore nedostajuća sredstva, rekao je Nikolić i dodao da u tome treba da učestvuje i vojska u skladu sa zakonima, i doprinese da "ponovo podignemo Srbiju iz pepela, kao i mnogo puta do sada". "Od vas očekujem jedinstvo i zajedništvo. Od Vas očekujem razumevanje.
Od vas očekujem rad, disciplinu i međusobno poštovanje. Od Vas očekujem hrabrost i požrtvovanost. Od Vas očekujem da budete najvredniji, jer ste odabrani kao najbolji među nama", naglasio je Nikolić..

Centralna manifestacija počela je odavanjem pošte i polaganjem venaca na spomenik ustanicima u Takovu.

Uz vojne i državne počasti, vence su položili predsednik Srbije Tomislav Nikolić, načelnik Vojske Srbije general Ljubiša Diković, predsednici Skupština Srbije i Republike Srpske Maja Gojković i Nedeljko Čubrilović, ministri odbrane i rada Bratislav Gašić i Aleksandar Vulin i predsednici opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković i načelnik Moravičkog okruga Slobodan Jolović.

Svečanost je obeležio i atraktivni egzercir Garde, kao i primopredaja 24 vojne zastave koje je predsednik Nikolić dodelio jedinicama ranga brigade Vojske Srbije.

Ovom prilikom simbolično je ispaljena artiljeriska počasna paljba i to istovremeno po 10 plotuna u Takovu i Beogradu, a dva aviona MIG-21 svojim letom uveličali su svečanost.

Centralnoj svečanosti povodom dva veka Takovskog ustanka i Dana Vojske Srbije u Takovu prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, vojni izaslanici ambasada u Beogradu, pripadnici Vojhske Srbije i brojni građani.

foto Tanjug,Z.Žestić,ilustracija

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).