07_01_2013.jpg

Vesti

07.01.2013. - 13:03

Evropska zajednica pokazala svoje pravo lice

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ponovio je danas da je Božić želeo da provede tamo gde je najteže - na Kosovu i Metohiji, ali da evropska zajednica nije položila taj ispit i da će to biti osnova za buduće pregovore.

"EU mora dobro da razmisli kad ubeđuje Srbiju da je statusno neutralna i da želi da pomogne da svi živimo bolje i da li je na današnji dan pokazala ustvari svoje pravo lice", kazao je Nikolić.

                              

Predsednik Srbije je rekao da će taj stav Unije biti osnov za pregovore. "Ovo je u stvari biti ili ne biti - da li predsednik može da ode na teritoriju KiM ili ne i o čemu mi onda pregovaramo. Ja nisam tražio da idem u političku misiju već u versku misiju, ali tamo nema ljudi koji veruju u Boga", kazao je Nikolić novinarima posle božićne liturgije u Sabornoj crkvi.

 

Odgovarajući na pitanje hoće li tražiti opet dozvolu da ide na Kosovo, Nikolić je rekao: "ja da tražim dozvolu za koju znam da više niko nikad neće da mi je da - neću".

 

Predsednik Srbije je naglasio da od albanskih vlasti u Prištini nije ni očekivao da mu dozvole da sa delom naroda provede "najradosniji hrišćanski praznik", a da je evropska zajednica ta koja nije položila ispit, Predsednik je dodao i da su građani Srbije i do sada prolazili kroz mnogo teškoća i iskušenja i da su navikli na muku i odricanja.

"Ne treba ih uopšte podsećati koliko iz toga mogu da izađu jači. Uvek smo izlazili jači i ja očekujem da ove godine izađemo jači, zbog toga što smatram da je naš točak do dna dohvatio blato i da sada treba da počne da izlazi napolje uz saradnju svih", poručuo je predsednik.

 

 

On je naglasio da je pre svega vlada na ispitu da pokaže kako oni koji treba da brinu o narodu to io čine, a ne samo da brinu o sebi i svojim privilegijama.

"U Srbiji može da se obezbedi bolji život. Ja vam želim zaista da ova godina u kojoj nas iščekuju velika iskušenja i sa prijateljima i sa manjim prijateljima, bude prelomna. A kako god da se razvija više nikada ne može da bude gora nego što je bila. Mir božji , Hristo se rodi", poručio je predsednik.

 

 

Srbija iznad platForme ne može, ispod toga ne sme

 

Nikolić je poručio da Srbija ne može da dobije više od onoga što je sadržano u platFormi o KiM, ali da ispod toga ne sme da ide i najavio da bi o njoj sutra trebalo da se izjasni vlada, dok bi rezolucija bila pred poslanicima u petak.

"Tako smo se dogovorili i mislim da ne bi smelo da se to ne desi. Očekujem da u petak bude sednica Narodne skupštine na koju bi trebalo da budem pozvan i da konačno pred celim svetom pokažemo šta želimo i možemo da uradimo", izjavio je Nikolić.

 

Nikolić je pozvao sve da platFormi ne prilaze sa skepsom, nepoverenjem i autocenzurom, dodavši da je platForma "najviše što Srbija danas može da ostvari".

"Iznad toga ne može, očigledno, ali ispod toga ne sme ako imamo čast i dostojanstvo i ako smo zaista iskreno i s verom danas u ovoj crkvi prisustvovali ovoj liturgiji", rekao je Nikolić.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).