Tan2013-7-18_111842979_0.jpg

Vesti

19.07.2013. - 09:16

Građani odmah moraju da osete benefite

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je danas da je Srbija ubrzanim koracima krenula u implementaciju svih preuzetih obaveza na evropskom putu i da je spremna da rešava probleme, dok je evropski komesar za proširenje Štefan File poručio da veruje da Srbija ima kapacitet da ispuni svoj cilj - članstvo u EU.

 
Predsednik Nikolić je rekao da očekuje da će do kraja januara biti održana međuvladina konferencija EU-Srbija, kojom zvanično počinju pristupni pregovori sa EU.
"Ti koraci podrazumevaju nastavak reformi, sprovođenje briselskog sporazuma i promociju pomirenja u regionu čiji je Srbija inicijator i ključni faktor", rekao je predsednik Srbije na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa komesarom fileom.
 
Nikolić je dodao da će glavna pažnja biti odmah posvećena ključnim poglavljima, 23 i 24 , koja se tiču vladavine prava, nezavisnosti i delotvornosti pravosuđa, temeljnih sloboda i prava, bitke protiv korupcije i organizovanog kriminala.
"Pitanje Kosova i Metohije želimo da tretiramo u 35. poglavlju, odnosno delu koje se bavi ostalim pitanjima", rekao je Nikolić.
 
Prema Nikolićevim rečima, neka poglavlja će biti posebno teška i osetljiva, ali Srbija je , kako je istakao, i pre 12 godina znala šta piše u knjizi uslova za priključenje zajednici evropskih naroda.
 
Kako je rekao, Srbija je već pokazala da je spremna da rešava sve probleme, između ostalih, i slobodu kretanja, pravosuđe, energetiku i telekomunikacije.
 
Nikolić očekuje da do kraja septembra Srbija dobije tačan spisak zadataka u procesu integracija.
 
Kako je dodao, tehnički, stručni postupak analize i procenjivanja reformi, odnosno skrining za svako poglavlje pregovora verovatno će trajati do kraja iduće godine.
"Pred nama je veliki i težak posao. I ne samo to. Predstoje nam i druga iskušenja koja ćemo, siguran sam, prevazići. Rubikon je pred nama. Kad ga pređemo, kad krene na bolje, shvatićemo da nismo uzalud naučili kako da pretvorimo zajedničku patnju u nadu za bolju budućnost ", rekao je predsednik Srbije.
 
Što se zemlja bolje prirpemi, dodao je on, to će "seme dati bolji i kvalitetniji rod".
"Tako i mi. Sa puno pažnje, ljubavi i truda pripremamo zemlju da bi naša deca zajedno sa decom cele Evrope ubirala svu punoću i zdravlje plodova budućnosti", zaključio je Nikolić.
 
Predsednik je zahvalio Fileu na zalaganjima za napredak Srbije na evropskom putu, ističući da Srbija možda ne bi stigla danas toliko daleko da nije imala takvog, "posvećenog komesara preko puta sebe".
 
Komesar File je, ističući da je imao tople i plodonosne razgovore sa predsednikom Srbije i da mu je još jednom čestitao na istorijskom dostignuću Srbije - otvaranju pristupnih pregovora, rekao da su na sastanku analizirani svi naredni koraci u tom procesu. 
On je ponovio da će nacrt pregovaračkog okvira biti predstavljen državama članicama EU, a da će skrining početi u septembru, posle letnje pauze.
"Očekujem da će Srbija nastaviti da daje doprinos u regionalnoj saradnji i pomirenju. Ohrabren sam namerom predsednika Srbije da odlučno nastavi sa vizijom tog pozitivnog pristupa u predstojećem periodu", rekao je File, podsetivši da se sa Nikolićem susreo i na proslavi povodom ulaska Hrvatske u EU.
 
Kako je naglasio, EU neće štedeti napora da pomogne Srbiji kako bi ispunila potrebne kriterijume.
"Moja lična ambicija je da postanem ne samo vaš pouzdan partner, već i prijatelj od poverenja u tom procesu", poručio je File.
 
Ističući da proces pregovora zahteva kontinuitet i odlučnost, visoki evropski zvaničnik je rekao da ima poverenja da će Srbija imati kapaciteta da ostvari taj cilj.
 
 
Predsednik Nikolić: Vlada odmah da odredi pregovarača i tim
 
Predsednik Nikolić je pozvao Vladu Srbije da odmah odredi glavnog pregovarača i tim za pregovore o članstvu u EU.
"Koristim ovu priliku da pozovem Vladu Srbije da odmah odredi ko će predvoditi tim sa kojim će evropski komesar za proširenje Štefan File i njegovi saradnici otpočeti novu eru života u Srbiji u kojoj će svaki novi dan značiti ispunjavanje nekog od zahteva i ostvarivanje boljeg života građana", kazao je Nikolić posle sastanka sa Fileom.
 
Nikolić je dodao i da smatra da svi shvataju da je upravo zbog boljeg života aktuelna vlast ušla u proces, koji je, kako je rekao, "pojedine od nas koštao makar mirnog sna".
 
Građani odmah moraju da osete benefite
 
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić napisao je danas na svom Tviter nalogu da je evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu poručio da građani Srbije moraju odmah da osete benefite otvaranja pristupnih pregovora sa EU.
 
"Moja poruka komesaru Štefanu Fileu: Građani moraju odmah da osete benefite dobijanja datuma za otpočinjanje pregovora sa EU", napisao je predsednik.
 
Nikolić je danas razgovarao sa komesarom Fileom koji boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu.
 
Foto Tanjug, N. Milošević
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).