Tan2013-12-24_13451642_9.jpg

Vesti

24.12.2013. - 16:56

Infrastrukturni projekti za bolji izgled Srbije

LjIG - U Ljigu je danas svečano obeležen početak radova na deonici Obrenovac-Ljig na Koridoru 11, uz poruku predsednika Srbije Tomislava Nikolića da se žustro i organizovano kreće u realizaciju infrastrukturnih projekata koji će vrlo brzo da promene izgled Srbije nabolje, da izvuku srpsku privredu iz recesije, a osiromašeni narod iz dugogodišnje letargije.

 
Nikolić je podsetio da se bez razvijene infrastrukture danas ne može zamisliti konkurentna i napredna privreda, niti moderna država i društvo.
"Ugledamo se i primenjujemo razvojno iskustvo Narodne Republike Kine - zemlje koja danas predstavlja lokomotivu svetske privrede", rekao je Nikolić.
 
"U okviru saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope i obrazovanja posebnog fonda od 10 milijardi dolara za finansiranje infrastrukturnih objekata, iniciran je i projekat izgradnje deonice Obrenovac-Ljig autoputa E-763. Kineska kompanija "Čajna Šandong Internešnel" gradiće deonice na Koridoru 11 od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga. Najbolja preporuka ovoj kineskoj kompaniji je izgradnja najdužeg mosta na svetu preko mora, po čemu je poznata širom planete", ukazao je Nikolić.
 
On je podsetio da se deonice autoputa E-763 grade se u punom profilu, sa izgradnjom svih putnih objekata, 30 mostovskih konstrukcija, dve petlje i tunelom dužine 990 m.
 
"Vrednost investicije izgradnje dve deonice autoputa u ukupnoj dužini od 50 km je 333,7 miliona dolara, a rok za završetak radova je 37 meseci. Vlada Republike Srbije obezbedila je projekte i, paralelno sa početkom radova, završava proces eksproprijacije zemljišta na planiranoj trasi autoputa. Srpske građevinske firme učestvuju u izgradnji ovog autoputa sa najmanje 40 odsto radova", naveo je Nikolić.
 
Predsednik Srbije je podsetio da je početak realizacije tog investicionog projekta rezultat maksimalnog zalaganja Srbije i Kine da se unapredi ekonomska saradnja na principima ravnopravnosti, uzajamnog interesa, reciprociteta i rezultata koji će biti na obostrano zadovoljstvo i ponos.
 
"Narodna Republika Kina je jedan od stubova oslonaca spoljne politike naše zemlje i istovremeno jedan od naših najznačajnijih privrednih partnera. Tradicionalni prijateljski odnosi Srbije i Kine predstavljaju zajedničku tekovinu dva naroda. Širenje i produbljivanje prijateljskih odnosa suštinski je interes dve zemlje i čvrsta osnova za dalje jačanje bilateralnih odnosa i saradnje na svim poljima", rekao je on.
 
Predsednik Srbije je konstatovao da dobre političke odnose poslednjih nekoliko godina prati i kontinuirano zalaganje za unapređenje ekonomske saradnje i trgovinske razmene.
 
Prema njegovim rečima, investicionim ulaganjem u saobraćajnu infrastrukturu otvaraju se radna mesta u fazi izgradnje, fazi proizvodnje građevinskog materijala i mašinske opreme i fazi uslužnih delatnosti, a obimna i efikasna infrastruktura od velikog je značaja za obezbeđivanje efikasnog funkcionisanja privrede.
 
 
Investiciono ulaganje predstavlja važan faktor koji određuje lokaciju ekonomskih aktivnosti, vrste aktivnosti i sektora koji se mogu razviti u određenoj ekonomiji, dodao je Nikolić.
"Dobro razvijena infrastruktura umanjuje efekat distance između regiona, integriše nacionalno tržište i olakšava dostupnost tržištima zemalja regiona. Kvalitet i obim infrastrukturne mreže presudno utiče na ekonomski rast, ujednačavanje prihoda, razvoj i oživljavanje ruralnih područja i smanjenja određenih uzroka siromaštva", istakao je predsednik Srbije. 
 
On je ukazao da dobro razvijen transport i komunikacione mreže omogućavaju pristup manje razvijenijim zajednicama koje se bave važnim ekonomskim aktivnostima i uslugama, kao i da se izgradnjom saobraćajnica smanjuju se migracioni procesi i zaustavlja demografsko umiranje vangradskih sredina. 
 
Kako je ukazao, potpisivanje Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture, kojim su uspostavljeni temelji zasnovani na kapitalnim investicionim projektima podstaklo je preduzeća dve zemlje da uspostave novu i ojačaju postojeću privrednu saradnju.
"Ova saradnja ostvaruje se veoma uspešno uz kreditnu podršku kineske EKS-IM banke. Na ovaj način unapređena je i ubrzana saradnja u oblasti izgradnje mostova, puteva, rekonstrukcije i modernizacije železnica, revitalizacije i proširenja kapaciteta termoelektrana", naveo je Nikolić.
 
Ipak, nezavisno od pozitivnih iskustava zasnovanih na poslovima sa kreditiranjem, potrebno je što pre intenzivirati informisanje kineskih kompanija o investicionim mogućnostima, uslovima poslovanja i podsticajima koji se nude stranim investitorima u Srbiji, ukazao je on, navodeći da kineska preduzeća na Srbiju još uvek gledaju isključivo kao na tržište za plasman sopstvenih gotovih proizvoda, pod manje ili više povoljnim komercijalnim uslovima, bez spremnosti da uđu u investicioni rizik formiranjem sopstvenog ili mešovitog preduzeća u Srbiji.
 
"Naš zadatak je da pokažemo kineskim privrednicima da privredni i pravni sistem Srbije funkcionišu i da odluka o ulaganju podrazumeva uobičajeni ekonomsko-komercijalni rizik na nivou poslovanja preduzeća. Pozitivna iskustva kineskih investitora omogućiće prelazak sa isključivog poverenja u državu kao validnog dužnika, na poverenje u privredni i pravni sistem države Srbije", poručio je predsednik države.
 
"U nadi da će Srbija realizovati drevnu kinesku mudrost koja kaže: "Ako želiš da budeš bogat - prvo gradi puteve" , sa izuzetnim zadovoljstvom proglašavam otvorenim radove na izgradnji deonice Ljig - Obrenovac autoputa Beograd - Južni Jadran. 
Srećno !", zaključio je Nikolić.
 
Svečanosti povodom početka radova prisustvovali su i ministar građevine Velimir Ilić, ministar saobraćaja Aleksandar Antić, ministar rudarstva Milan Bačević, direktor Koridora Srbije Dmitar Đurović i ambasador Kine Džang Vansjue.
 
 
foto Tanjug, N.Milošević
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).