Vesti

28.10.2016. - 15:45

Intervju predsednika Nikolića za RT

Intervju predsednika Nikolića za RT

 

Šta to znači, kada postanete član Evropske unije da će neko da vam odlučuje kako ćete dalje da se ponašate u spoljnoj politici? Mi to jednostavno ne možemo, zato što mi se čini da smo jedna od retkih članica Evropske unije koja je uvek vodila samostalno politiku. Možda je nekim drugim državama lako da uđu u neki ograđeni prostor, pošto su uvek bile u nekom ograđenom prostoru. Srbija je bila slobodna zemlja uvek, nikada nije bila ni na istoku ni na zapadu, a istovremeno održavala prijateljske odnose i sa istokom i sa zapadom i mi to tako želimo da nastavimo i nama niko neće moći da naredi kako ćemo da se ponašamo i kojim ćemo merama da ugrozimo bolji život svoje dece i svojih građana, pošto bi nekome možda jednog dana palo na pamet i da Evropska unija uđe u rat protiv neke države koja nije članica Evropske unije, šta to Srbiji treba? Mi smo se naratovali za celu Evropu, kad god je negde počinjao neki rat mi smo uzimali pušku u ruku i uvek na strani pravde i uvek na pravoj strani i nikad posle toga nismo bili dovoljno cenjeni za sve žrtve koje smo podneli. Sa druge strane, šta to znači „zajednička politika“? Ako Evropska unija odluči da Kosovo i Metohija bude država, hoće li Srbija kao članica Evropske unije to da prizna? Neće nikada, neće pa makar nikada ne bila u Evropskoj uniji.


Srbija, posebno od 2012. godine, nikada na to neće više pristati. Severni deo Kosova i Metohije nikada nije pristao ni fizički da se pojave Albanci kao predstavnici nekakve lokalne vlasti ili policijskih snaga na toj teritoriji, ostao je približno toliki broj stanovnika i širom Kosova i Metohije u nekakvim ukrupnjenim sprskim celinama, ali bez ikakvog uticaja na vlast koja je dolazila iz Prištine. Otpočeli smo ozbiljne razgovore sa Albancima, sve u veri, u nadi da mi možemo da uspostavimo dobar život za sve građane na Kosovu i Metohiji, a da možemo kasnije da dogovaramo šta ćemo i kako ćemo. Međutim, jasna je namera Albanaca da dobiju nezavisnost, jasna je namera predstavnika Evroskpe unije da im u tome pomognu. Ujedinjene nacije su naš jedini štit, naša jedina zaštita. Savet bezbednosti je deo Ujedinjenih nacija kroz koji nikada neće moći da prođe ideja o nezavisnosti Kosova i Metohije. Trenutno smo na najnižoj mogućoj lestvici odnosa, zato što je krenuo napad prištinske administracije na svu našu imovinu na Kosovu i Metohiji i to može da se završi dogovorom, a može da se završi jako loše, jer smo mi spremni da odgovorimo na svaki način. Kako se Albanci budu ponašali u budćnosti, mi ćemo tako daodgovorimo, a zaista neka ne računaju da mogu da se igraju sa nama ili da, recimo, da računaju da će nas neko ponovo bombardovati, pošto je očigledno da se Srbija mnogo bolje ponela nego što bi se iko poneo u ovoj situaciji. Dakle, imamo veliki problem Kosova i Metohije. Taj problem se preliva na naš odnos sa Evropskom unijom.  Evropska unija zna da nećemo nikada priznati nezavinost, niko nikada od zvaničnika Evrospke unije nije rekao da ćemo to morati da uradimo, ali Evropski parlament, koji takođe odlučuje o našem članstvu, ima svoje predstavnike koji stalno govore o tome da nikada neće doneti odlku o našem članstvu dok mi ne sklopimo nekakav opštevažeći međudržavni sporazum sa Kosovom i Metohijom. To verovatno pretpostavlja razgraničenje, dobrosusedske odnose.

 

Srbija će uvek biti prijatelj Rusije i nikad neće ni na koji način pokazati nekim gestom da je protiv Rusije. Mi ne možemo da naškodimo Rusiji uopšte, mi danas da uvedemo sankcije Rusiji, vi biste za petsto godina osetili da je Srbija uvela Rusiji sankcije. Dakle, šta mi postižemo time što bismo se obrukali i upropastili sve sa vama?

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).