99229.jpg

Vesti

26.06.2013. - 21:40

Istorijsko pomirenje dva naroda

BEOGRAD/ČURUG – Predsednik Mađarske Janoš Ader i predsednik Nikolić odali su danas poštu žrtvama srpske i mađarske nacionalnosti u Drugom svetskom ratu.

"Ja, kao predsednik Mađarske, molim za oproštaj za zločine koje su, u ime Mađarske, u Drugom svetskom ratu Mađari počinili protiv nevinih Srba", poručio je u obraćanju poslanicima Skupštine Srbije.

 

Slobodna demokratska Mađarska osuđuje one koji su postupali protiv nevinih Srba, umnožavajući njihove patnje, dodao je Ader

 

On je nakon obraćanja poslanicima republičkog parlamenta sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u Čurugu odao poštu žrtvama srpske i mađarske nacionalnosti u Drugom svetskom ratu.

 

Poštu srpskim žrtvama, stradalim januara 1942. godine, odali su u muzeju "Topalov Magacin", gde je tada u okviru Racije ubijeno na stotine srpskih civila, a mađarskim žrtvama stradalim u odmazdi 1944. i 1945. godine polaganjem venaca na Spomenik mađarskim žrtvama.

 

Mađarski predsednik je u Čurugu poručio da zločini nemaju poreklo, ni nacionalnost, kao i da ne postoje zločinački narodi, već samo zločinački postupci pojedinaca, a Nikolić da Srbija zalog svoje prosperitetne budućnosti i sveopšteg napretka čitavog regiona vidi u saradnji sa evropskim državama, a posebno susednim.

 

"Srbija je opredeljena da svoju sadašnjost i budućnost uspostavlja na principima slobode, ravnopravnosti, poštovanja ljudskih prava i dobrosusedskih odnosa. Kao pripadnici starog evropskog naroda, koji je kroz svoju prošlost stradao višestruko, svesni smo odgovornosti i u potpunosti posvećeni davanju svog doprinosa daljem razvoju evropske porodice naroda", rekao je Nikolić.

 

Predsednik Srbije je napomenuo da su bliski i prijateljski odnosi Srbije i Mađarske, zasnovani na obostranom poštovanju i razumevanju, značajan činilac u stvaranju uslova za nesmetan i ravnomeran razvoj zemalja u ovom delu Evrope.

 

Srbija je spremna da sa svojim susedima istrajno deluje u tom pravcu, dodao je on i naglasio da posetu Adera Srbiji doživljava i kao simbol prelaza u novu fazu još intenzivnije i blagotvornije saradnje.

 

Nikolić je ukazao da je dinamična, a u pojedinim razdobljima i tragična istorija ovih prostora, činila da se dva naroda i države nađu i na suprotstavljenim stranama, kao i da su tragične stranice zajedničke prošlosti vezane za oružane sukobe i stradanja u Prvom i Drugom svetskom ratu.

 

"Ta dva međunarodna sukoba obeležena su neprijateljstvom našim tadašnjih država, razaranjima naseljenih mesta, ubijanjem nedužnih civila i uništavanjem kulturne baštine. Tragični događaji koji su se odigrali tokom tih ratnih godina, istorijska su opomena koja i danas nedvosmileno ukazuje na potrebu života u miru i međusobnom razumevanju", poručio je srpski lider.

 

"To što sa predsednikom Srbije stojim na ovom mestu i klanjamo se senima jasna je poruka, upućena svakom Srbinu i Mađaru, da mi koji smo živi danas imamo snage da se suočimo sa prošlošću i istinom", istakao je Ader.

 

 

Predsednik Mađarske je rekao da zajedničko odavanje pošte svim žrtvama ne predstavlja samo dostojno okončanje bolnog poglavlja zajedničke istorije dve zemlje i ne znači samo odavanje pošte senima nevinih žrtava.

 

"Morali smo da čekamo 70 godina kako bismo zajednički mogli da izgovorimo da zločini nemaju poreklo, ni nacionalnost, da ne postoje zločinački narodi, već samo zločinački postupci, zločinački porivi grešnih ljudi. Nije najvažnije da li su žrtve bili Srbi ili Mađari, nego to što su svi do poslednjeg bili nevini ljudi", istakao je Ader.

 

 

Dvojica predsednika su se u jučerašnjem razgovoru složila da je zajedničko odavanje pošte žrtvama srpske i mađarske nacionalnosti istorijski događaj, uz poruku da istoriju treba ostaviti istoričarima, a budućnost saradnji dva naroda.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).