Tan2013-6-25_11481445_1.jpg

Vesti

25.06.2013. - 14:27

Istoriju ostavljamo istoričarima, a budućnost saradnji dva naroda

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je Evropska unija 28. juna na velikom ispitu poštovanja sopstvenih pravila i poručio da je Srbija svojim zalaganjem zaslužila da dobije datum za otpočinjanje pregovora, a mađarski predsednik Janoš Ader rekao je da računa na pozitivnu odluku Saveta EU o dodeljivanju datuma Srbiji.

 
Nikolić je istakao da Srbiji nije potrebna milostinja i da traži realnu procenu onoga što je postigla na evropskom putu.
"Mi nismo ljudi na mostu ili pored crkve koji su pružili ruku i čekaju da naiđe EU i da nam udeli neki novčić. Nama je mesto u evropskoj porodici. Želimo da uredimo državu kao što su uređene evropske i to je do sada išlo sporije nego što je trebalo, ali sada ide normalnim tokom", poručio je Nikolić posle susreta sa mađarskim predsednikom Janošom Aderom.
 
Nikolić je naglasio da Srbija traži da se realno vrednosno procenjuje da li je za ovih godinu dana ili poslednjih 10 godina ispunila uslove koji su ispunjavale i druge države na evropskom putu.
"Neka nam kažu, ako smo to zaslužili zašto onda ne počinjemo pregovore, a ako nismo šta još treba da uradimo da bismo ih počeli. Mi ćemo nastaviti sa reformama bez obzira na stav EU", istakao je predsednik Srbije.
 
On je rekao i da Srbija nigde ne žuri, da za proces priključenja EU "ne radi za godinu-dve, već za večnost" i da će, kada pregovori budu otvoreni, otvaranje i zatvaranje svakog od poglavlja i ispunjavanje obaveza biti znak da smo uredili državu ne samo prema evropskim standardima, već i prema svojim željama.
Nikolić je dodao da Srbija nije brzo menjala svoj sistem i da nije brzo vršila reforme da bi što pre stigla do datuma i da samim tim ne očekuje ni da kada pregovori budu otvoreni sve ide brzo.
"Nek ide po ritmu koji proceni EU", poručio je Nikolić.
Predsednik Mađarske je poručio je da Mađarska bezrezervno podržava ulazak Srbije u EU i da će takav stav izneti i 28. juna na sastanku Evropskog saveta kada bude odlučivano o dodeljivanju datuma za pristupne pregovore sa Srbijom.
"Mađarska bezrezervno podržava ulazak Srbije u EU i tako će biti 28. juna. Srbija može da računa na podršku Mađarske na sastanku Evropskog saveta", rekao je Ader na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u Palati Srbija.
 
Predsednik Mađarske je podsetio da je Mađarska i u prethodnom periodu podržavala ulazak Srbije u EU.
 
Ader je ocenio da je Srbija mnogo toga učinila prethodnih meseci i prethodne godine kako bi se započeli pregovori sa EU. 
"Ja svakako računam na pozitivnu odluku (EU saveta)", rekao je Ader, koji boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu.
Ader je poručio da Mađarska bezrezervno podržava ulazak Srbije u EU i da će takav stav izneti i 28. juna na sastanku Evropskog saveta kada bude odlučivano o dodeljivanju datuma za pristupne pregovore sa Srbijom.
 
"Mađarska bezrezervno podržava ulazak Srbije u EU i tako će biti 28. juna. Srbija može da računa na podršku Mađarske na sastanku Evropskog saveta", rekao je Ader.
 
Nikolić i Ader složili su se da je sutrašnje zajedničko odavanje pošte žrtvama srpske i mađarske nacionalnosti istorijski događaj uz poruku da istoriju treba ostaviti istoričarima, a budućnost saradnji dva naroda.
 
Predsednik Srbije je posle razgovora sa mađarskim kolegom istakao da je zajednički pomen stradalim žrtvama u Raciji 1942. godine, kao i tokom odmazde 1945. godine, čin simboličkog istorijskig pomirenja.
"Time je zatvoreno teško poglavlje odnosa Srbije i Mađarske. Od danas istoriju ostavljamo istoričarima, a budućnost saradnji dva naroda", rekao je Nikolić na zajedničkoj konfereniji za novinare sa predsednikom Aderom u Palati Srbija.
 
"Reč je o istorijskom događaju kojim će se zaključiti otvoreno poglavlje u odnosima dve zemlje dugo 70 godina", kazao je Ader.
Nikolić i Ader su ocenili da je saradnja dve zemlje na istorijskom usponu. 
Nikolić je naglasio da je Srbiji veoma značajna činjenica da Mađarska podržava Srbiju u procesu evrointegracija i unapređenju regionalne saradnje. 
 
Predsednik Srbije je ukazao da je ekonomska saradnja dve zemlje u oblasti infrastrukture, a posebno železnice u stalnoj ekspanziji, dok je trgovinska razmena dostigla rekordan obim.
 
Ader je ocenio da je Skupština Srbije prošlog petka donela veoma važnu odluku time što je usvojila Deklaraciju o osudi zločina nad mađarskim stnovništvom u Vojvodini 1944. i 1945.godine.
 
Prema njegovim rečima, Srbija, koja želi da uđe u EU time je dala dobar primer i zemljama koje su članice Unije. 
 
On je rekao da će sutra biti ispunjen dogovor dva predsednika postignut prilikom Nikolićeve posete Budimpešti i da će se "zajednički pokloniti žrtvama srpske i mađarske nacionalnosti" u Čurugu. 
 
Govoreći o položaju Srba u Mađarskoj, Nikolić je rekao da novi mađarski zakon o izbornim pravilima "nikako ne odgovara srpskoj manjini, jer izmene predviđaju da manjine imaju preko 20.000 glasova za izbore poslanika u Parlamentu".
Kako je ukazao, ukoliko je broj manji od toga, mogu imati samo "portparola" bez prava glasa.
"Pomenute izmene nikako ne odgovoraju srpskoj manjini jer neće moći na adekvatan način da utiču na donošenje ključnih odluka koje se tiču manjina u Mađarskoj", rekao je predsednik Srbije. 
S druge strane, on je izrazio zadovoljstvo što su, kako je rekao, preduzeti prvi koraci da se obezbedi nesmetan rad srpskih škola u Mađarskoj. 
Govoreći o mađarskoj manjini u Srbiji, Nikolić je ocenio da etničke veze imaju značajnu ulogu u oblikovanju nacionalnog identiteta, a da kolektivna prava manjina predstavljaju legitimnu težnju u očuvanju osobenosti etničkih grupa. 
"Ustav Republike Srbije garantuje mađarskoj manjini niz kolektivnih prava... Mađarska zajednica aktivno učestvuje u donošenju odluka na svim nivoima pokrajinske vlasti. Na žalost, nakon izbora 2012. godine doneli su odluku da ne učestvuju u Vladi Srbije, ali se njihovo mišljenje može čuti u parlamentu", naveo je Nikolić. 
 
Ader je preneo da je sastanak bio prilika da se razgovora i o privrednim odnosima dve zemlje, kao i o kulturnoj saradnji. 
 
On je preneo da je konstatovano da su Srbija i Mađarska otvaranjem novih graničnih prelaza, poboljšana prekogranična saradnja, da je proširen promet robe.
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).