stanislava_pak.jpg

Vesti

23.04.2014. - 15:28

Izložbe o Šekspiru i Velikom ratu

ČAČAK - Izložbu posvećenu stvaralaštvu Vilijema Šekspira i postavku starih knjiga i retkih publikacija o Prvom svetskom ratu iz bibliotečke celine Božidarke i Milivoja filipovića, danas je Čačku otvorila savetnica predsednika Republike Stanislava Pak.

Neznanje je prokletstvo, a znanje nas nosi na krilima do nebeskih visina, rekla je Pak citirajući Šekspira prilikom otvaranja tih izložbi u prostorijama Biblioteke u Domu kulture.
"Velika mi je čast da otvorim ove izložzbe, jednu povodom 450 godina rođenja Šekspira i drugu povodom stogodišnjice Prvog Svetskog rata", navela je Pak.
 
Prema njenim rečima, danas je sve manje vremena za čitanje, problem su sa jedne strane obaveze, a sa druge iskušenja u zabavnim sadržajima.
"Zato je na nama da motivišemo i inspirišemo mlade da čitaju kako bi se obrazovali i bili mentalno zdravi. To je jedan od razloga što smo izabrali Čačak na ovaj dan, budući da direktorka Danica Otašević godinama uspešno gradi ne samo ovde već i u okolini ljubav prema knjizi", ocenila je Pakova.
 
Prema njenimmrečima, Otašević obilazi sela, priča deci i odraslima o značaju knjige, što je pokazataelj da istrajan rad može da donese uspeh.
"Ljubav prema knjizi gradi se odmalena, mada nikada nije kasno da se počne sa čitanjem. To nam hrani dušu, izoštrava um, leči dosadu, donosi mir i gradi maštu", naglasila je savetnica predsednika.
 
Upitana šta čita predsdnik Srbije Tomislav Nikolić, Pak kaže da on preporučuje pre svega Bibliju, Ćorovićevu Istoriju Srba i Andrićev roman Na Drini ćuprija.
 
Na pitanje Tanjuga o ulaganju države u kulturu, savetnica predsednika kaže da ta sredstva nisu dovoljna, i da sve biblioteke u Srbiji treba da budu digitalizovane i opremljene dobrim arhivama koje mogu da čuvaju i konzerviraju, posebno stare knjige, na adekvatan način.
"Sa druge strane trebalo bi raditi na promociji dela, ne mora knjiga samo da se čita u papirnom već može i u elektronskom izdanju", kazala je ona.
 
Obrazovni sistem, prema njenim rečima, trebalo bi da ide na ruku deci, da im se prilagode sadržaji da bi imali više motivacije da čitaju.
 
Pak je ovom prilikom čačanskoj biblioteci uručila dve knjige - U potrazi za mudrošću i Enciklopediju krvnih grupa.
 
Direktorka čačanske gradske biblioteke, Danica Otašević zahvalila se na Pakovoj na vrednom poklonu, navodeći da su ove ustanove mesta na kojima knjige ostvaruju svoj najpuniji smisao kao nosioci kolektivnog pamćenja svake pismene kulture.
"Danas je dan njenog veličanstva knjige, bez nje čovek sam sebi okreće leđa, luta i jedino uz nju može da nađe pravi put zbog čega je UNESCO ovaj dan proglasio Svetskim danom knjige", rekla je direktorka Tanjugu.
 
Ona je rekla da je Čačak dao srpskoj poeziji velika pesnička imena poput Disa što služi gradu na ponos i što ga čini važnim na kulturnoj mapi Srbije i šire.
 
Prema njenim rečima, Ministarstvo kulture je na Svetski dan knjige obradovalo sve srpske bibliotekare jer je poslalo spisak za njihov otkup sa izdavačkom produkcijom iz 2013. godine.
"Tako da je na naše adrese stiglo 2.300 naslova od 240 izdavača i distributera, a čačanska biblioteka ima mogućnost da izabere knjige kako bi obogatila svoju riznicu", istakla je ona.
 
Otaševićeva je izrazila očekivanje da će Grad kao osnivač ove ustanove imati razumevanja i pomoći da se knjižni fond obogati
 
Povodom Svetskog dana knjige i autorskih prava biblioteke u Srbiji pripremaju raznovrstan program - od izložbi i promocija knjiga, preko okruglih stolova i druženja sa poznatim ličnostima, do akcija prikupljanja knjiga i učlanjenja uz popuste.
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).