zzf1006150017.jpg

Vesti

10.06.2015. - 17:29

Između Srbije i Palestine nema otvorenih pitanja

Srbija je, kao predsedavajuća OEBS-u idealan posrednik između Evropske unije i Rusije i šansa za njihovo pomirenje, izjavio je danas predsendik Srbije Tomislav Nikolić.

BEOGRAD - Srbija je, kao predsedavajuća OEBS-u idealan posrednik između Evropske unije i Rusije i šansa za njihovo pomirenje, izjavio je danas predsendik Srbije Tomislav Nikolić.
“Predsedavamo OEBS-u. Ako zaista žele da se pomire, idealan predsedavajući je Srbija. Posle nas ne može da dođe zemlja koja želi u EU, a ima dobre odnose sa Rusijom”, rekao je Nikolić, odgovarajući na pitanja na konferenciji za novinare sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.
On je istakao da Srbija nikad nije pokazivala moć već snagu u međunarodnim odnosima zato što je imala princip, i kao bivša Jugoslavija i danas.
”Princip je međunarodno pravo. I ko takvu Srbiju želi za neutralnog medijatora u razgovrima i pregovorima, Srbiju uvek ima kao na dlanu”, rekao je Nikolić.
Nikolić je, na pitanje novinara da li Srbija može da doprinese smirivanju strasti između Palestine i Izreala rekao da kad bi se svi sukobljeni u svetu na neki način oslonili na Srbiju, “ne bismo imali vremena da spavamo noću”.
Navodeći kao primere Kinu i Japan, Jermeniju i Azerbejdžan, Rusiju i Gruzuju, Makedoniju i Grčku, za koje je rekao da su prijatelji Srbije, Nikolić je istakao da Srbija svakoj od tih zemalja nudi dobre usluge.
“Sa svakom od njih možemo da uspostavimo kontakt koji bi možda doveo do rešavanja problema”, rekao je Niklolić i naglasio da je najteži spor između EU i Rusije.
On je istakao i da Srbija očekuje otvaranje poglavlja sa Evropskom unijom i ulaže maksimalne napore da taj proces počne što pre.
“Srbija od EU očekuje da prizna i valorizuje napredak koji je Srbija ostvarila u svim segmentima”, rekao je Nikolić.

Između Srbije i Palestine nema otvorenih pitanja

Nikolić je ukazao i da između Srbije i Palestine nema otvorenih pitanja, da dve države dobro sarađuju i da će raditi na unapređenju odnosa, dok je palestinski predsednik Mahmud Abas poručio da ta zemlja ceni podršku Srbije u UN i da tu podršku uzvraća.
Nikolić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Abasom, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, rekao da Srbija želi da do pregovora Palestine i Izrela dođe što pre.
"To su dve nama prijateljske zemlje, a i sami znamo da mnogo toga može da se postigne pregovorima, a ništa ako se ne razgovara", rekao je Nikolić, koji očekuje da nesporazumi koji usporavaju pregovore budu što pre otklonjeni i da međunarodna zajednica odahne kad vidi da su predstavnici država poceli da razgovaraju.
Nikolić je rekao da je za Srbiju veoma značajno to što je Palestina podržava Srbiju u strateškim spoljnopolitičkim prioritetima - procesu evropskih integracija i zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta.
"Palestina se odlučno protivi ulasku Kosova u UNESCO i negativno reaguje na poređenje sa Kosovom. Upravo je suprotno, smatra da je slična pozicija Srbije i Palestine", rekao je Nikolić.
On je naveo da je Abasa upoznao sa povećanim bezbednosnim rizicima na teritoriji Kosova i Metohije i činjenicom da je Priština suočena sa masovnim migracijama, religijskim ekstremizmom i učešćem stanovnika albanske nacionalnosti u brojnim terorističkim akcijama u kriznim područjima širom sveta.
Nikolić je rekao da ga je Abas uverio da Palestina visoko ceni to što je Srbija bila jedina zemlja u regionu koja je na Generalnoj skupštini glasala da Palestina dobije status zemlje nečlanice UN.
Abas je rekao da visoko ceni istorijske i prijateljske odnose dve zemlje i da se nada napretku u bilateralnim odnosima.
On je istakao značaj udruženja Palestinaca u Srbiji u cilju jačanja veza između dve zemlje i naroda i podržao napore u kojima učestvuju i srpske vlasti da se Palestinci školuju u Srbiji.
Abas je čestitao predsedniku Nikoliću predsedavanje Srbije OEBS-u i pozvao ga da se pridruži međunarodnim naporima u cilju rešavanje izraelsko-palestinskog sukoba.

Abas: Palestina se zalaže za pregovore sa Izraelom

Predsednik Palestine izjavio je da se Palestina uvek zalaže za pregovore sa Izraelom, jer smatra da je to jedini put za rešenje sukoba.
Abas je, odgovarajući na pitanja novinara posle sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, rekao da Palestina, da bi se pregovori nastavili, samo traži da se zaustavi naseljavanje na njihovoj teritoriji.
"Da bi smo obnovili pregovore samo tražimo da se zaustavi naseljevanje na našoj terioriji, a to je legitman zahtev i ceo svet to poštuje i ne prihvata naseljavanje", istakao je palestinski predsednik.
On je rekao da nije istinita tvrdnja izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da Izreal šest godina pokušava da razgovara sa Palestinom i da želi pregovore.
"Mi 60 godina dajemo incijativu za pregovore i ne verujemo da postoji drugi način za postizanje cilja", rekao je Abas i naglasio da se Palestina zalaže za pregovore sa Izraelom jer smatra da taj sukob treba rešavati mirnim putem.
"Odbijamo svako privremeno rešenje i predloge o uspostavljanju privremenih granica. Zahtevamo sprovođenje političkih, ekonomskih i bezbednosnih sporazuma između Izreala i Palestine koji Izrael neprestano krši", rekao je Abas.
On je poručio da Palestina traži oslobođenje svih palestinskih zarobljenika.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).