Kina(1).jpg

Vesti

26.08.2013. - 15:29

Kina za intenziviranje odnosa, pomoć od 5 miliona dolara

PEKING - Kina će dati Srbiji pet miliona dolara bespovratne pomoći, izjavio je danas kineski predsednik Si Đinping posle razgovora sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, i poručio da odnosi Beograda i Pekinga ulaze u novu fazu intenzivnog razvoja.

 
"Kina je spremna da produbi strateško partnerstvo sa Srbijom. Daćemo podršku srpskoj vladi u iznosu od pet miliona dolara bespovratne pomoći. Spremni smo da ohrabrimo kineska preduzeća da ulažu Srbiju, posebno u infrastrukuru, poljoprivredu, informatičku industriju i energetiku", rekao je Si. 
 
Predsednik Nikolić je konstatovao da "Srbija ima projekte, a Kina moć da sprovede i realizuje te projekte zajedno sa nama". "Kina je istorijski partner i zaštitnik Srbije u SB UN. Mi znamo to da cenimo. Ne tražimo milostinju, već ruku podrške da zaposlimo i osnažimo Srbiju", istakao je Nikolić. 
 
Predsednik Srbije se složio da je neophodno unapređenje mehanizma strateškog dijaloga i naglasio da je Srbija otvorena za unapređenje saradnje s Kinom u svim oblastima. Takođe, naglasio je Nikolić, Srbija podržava stav o jednoj Kini. 
 
Kina inače snažno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i razume racionalan stav Beograd po pitanju dijaloga sa Prištinom, i to su Nikolićevi sagovornici u Pekingu iznova potvrdili. 
Zvanični Peking, takođe, razume i podržava stav Srbije o evropskim integracijama, a spremna je da unapredi strateško partnerstvo sa Srbijom u okviru mehanizma zemalja centralno-istočnih zemalja kroz konkretne projkete. 
 
Si je objasnio da je Kina zainteresovana za formiranje zajedničke radne grupe za poljoprivredu, koja bi sarađivala u cilju unapređenja privrede dve zemlje u svakom smislu. "Poslednjih godina zabeležen je snažan trend razvoja kinesko-srpskih odnosa. Srbija je prvi strateški partner Kine u regionu centralne i istočne Evrope", rekao je Si. 
 
Prema njegovim rečima, most Zemun-Borča predstavlja svojevrsnu vizit-kartu kineskog preduzeća kao izvođača velikih infrastrukturnih projekata u Evropi, a to su sve pokazatelji visokog nivoa naših odnosa.
"Uveren sam da naši odnosi ulaze u novu fazu intenzivnog razvoja", rekao je Si.
 
On je konstatovao da je Nikolić je prvi predsednik iz centralne i istočne Evrope kojeg prima otkako je u martu stupio na dužnost. 
 
Si je dodao da je dobro procenio da je Nikolić, bilo kao šef opozicione stranke ranije ili kao šef države, uvek ulagao velike napore za unapređenje kinesko-srpskih odnosa. "Vi ste stari prijatelj kineskog naroda", istakao je Si. 
 
Kineski predsednik je naveo i da pamti bivšu Jugoslaviju, a nije propustio priliku ni da pomene da su stari jugoslovenski filmovi, poput "Valter brani Sarajevo" ili "Most" i veoma popularni u Kini. 
 
Si i Nikolić su posle izjava potpisali zajedničku izjavu o produbljivanju strateških odnosa, a ministri Ivan Mrkić i Velimir Ilić i resorni kineski ministri su potpisali još pet sporazuma. 
 
Pre početka razgovora Si je sa suprugom za srpski predsednički par i delegaciju priredio svečani doček ispred zgrade Parlamenta, uz intoniranje himni dve države, paljbu plotuna sa centralnog pekinškog trga Tjenanmen i smotru garde. 
 
Posle razgovora, potpisivanja izjave i više sporazuma, predsednik Kine i njegova supruga priredili su za srpsku delegaciju svečani banket.
 
Nikolić je počeo posetu Kini razgovorom sa premijerom Li Kećiangom, koji mu je preneo da je Kina spremna da pomogne Srbiji kroz nove oblike finansiranja i podsticanja uspešnih kompanija u Srbiju o to u različitim segmentima.
 
Nikolić je kineskog premijera obavestio da je Srbija zainteresovana za intenzivniju ekonomsku saradnju s Kinom, posebno za nova kineska ulaganja i otvaranje novih radnih mesta.
"Nisam došao u Kinu da pružim ruku tražeći neki dolar pozajmice. Došao sam kao predsednik države čiji građani traže posao, koji žele da rade i pošteno zarade. Mi taj posao ne možemo da obezbedimo sami, već uz pomoć investitora koji će uložiti u Srbiju i otvoriti nova radna mesta", rekao je Nikolić.
 
Kećiang je potvrdio podršku Kine teritorijalnom integritetu naše zemlje i istakao da je "Srbija za Kinu prijatelj od poverenja", te da se dve zemlje se međusobno podržavaju.
"Kina želi da izjednači spoljnotrgovinske odnose i stvori uslove za povećanje uvoza roba iz Srbije. Između 
nas postoji komplementarnost i spremnost da poboljšamo robnu razmenu", istakao je kineski premijer.
 
Nikolić je potom u razgovoru sa pedsednikom stalnog komiteta Svekineskog narodog kongresa Džang Deđijangom rekao da Srbija više nema probleme ni sa jednom zemljom u svetu osim sa delom svoje teritorije na KiM, ponovio je da Kosovo ne damo a da nam ga ne mogu oteti i naglasio da Srbija želi da razgovara i tako obezbedi da građani žive bolje.
 
Napominjući da je Nikolić prvi predsednik iz centralne i istočne Evrope koga prima novo kinesko rukovodstvo, Deđijang je rekao da to govori o značaju koji se pridaje Srbiji.
"Što se tiče Kosova i Metohije - mi potpuno razumemo i podržavamo stav Srbije", poručio je predsednik kineskog parlamenta i dodao da će novo rukovodstvo podsticati privrednike da ulažu u Srbiju, a građane da posete turističke destinacije.
 
Ocenivši da je saradnja dva parlamenta na visokom nivou, on je najavio dalje unapređivanje saradnje i prijateljstvo.
"Vi ste uticajan i iskusan političar u Srbiji i zalagali ste se za prijateljske odnose Srbije i Kine. Uveren sam da će vaša poseta biti uspešna i značajna", rekao je Denđijang.
 
 
Potpisano šest dokumenata
 
Predsednici Srbije i Kine, Tomislav Nikolić i Si Đinping, potpisali su danas u Pekingu Zajedničku izjavu o produbljivanju strateškog partnerstva, dok su ministri dveju vlada potpisali još pet sporazuma. 
 
Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić i resorni ministar u kineskoj Vladi potpisali su Sporazum između Vlada Srbije i Kine o ekonomsko-tehničkoj saradnji, kao i Aneks 2 sporazuma o ekonomsko-tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture. 
 
Mrkić je, takođe, sa kolegama iz kineske Vlade potpisao i Memorandum o razumevanju između Vlada o saradnji u telekomunikacijma i infomacionim tehnologijama, kao i Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede. 
 
Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir ilić je potpisao Ugovor o zajmu za kredit za povlašćenog kupca za izgradnju autoputa Obrenovac-Ljig
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).