Tan2013-1-16_143952745_0(1).jpg

Vesti

16.01.2013. - 17:56

Nema priznanja KiM, ostajemo na evropskom putu

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas, u razgovoru sa dopisnicima stranih medija, da Srbija nikada neće priznati Kosovo, da je Rezolucijom o toj pokrajini prvi put jasno rekla šta želi i da ostaje na evropskom putu.

On je odlučno odbacio svaku mogućnost da Srbija prizna nezvisnost Kosova:

"To bi bilo kršenje Ustava, koji ja nikada ne bih pogazio", istakao je predsednik Srbije.

 

Nikolić je takođe rekao da Srbija sa puta ka EU nikada neće otići sama, i da "odatle može da bude samo oterana".

"Ako je to ono što EU želi, onda neka kaže 'nećemo vas'. Ne mora da izmišlja uslove", naglasio je Nikolić u razgovoru sa dopisnicima nekoliko svetskih medija, koje su najviše interesovali pristup predsednika rešavanju kosovskog pitanja, odnosi u regionu i približavanje EU.

 

"Srbija treba da ispuni formlane uslove iz izveštaja Evropske komsije. Ja o drugim uslovima ne razmišljam. Očekujem datum, pošto, u suprotnom, više nikad nikoga u Srbiji ne biste mogli da ubedite da ispunjava uslove EU, jer iza njih onda stoji još hrpa novih uslova", ukazao je Nikolić.

 

Prema njegovim rečima, neprihvatljivo je da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama.

"Kada bi to bilo prihvatljivo, ja bih to napisao u platformi i Rezoluciji. Platforma predviđa da Srbija nikad ne prizna nezavnost Kosova, a ako ne prizna, onda takozvano Kosovo neće imati stolicu u UN", rekao je Nikolić.

 

Na pitanje Bi-BI-Si-ja (BBC) kakva je razlika između razgovora sa prištinskim vlastima i priznavanja državnosti Kosova, Nikolić je rekao da je "takozvano Kosovo član mnogih međunarodnih organizacija, banaka...mogu da budu evropski region, nemamo ništa protiv toga", ali nema govora o priznavanju.

On je dodao da se kroz platformu o Kosovu Srbija saglasila s tim da na delu teritorije srpska vlast više nema nikakvog uticaja.

"Ta platofrma je i albanska realnost. Šta bi drugo Srbija mogla da preldoži, šta bi još Albanci mogli da traže? Ne znam šta više od toga osim nezavisnosti. Od danas pa mnogo godina i vekova Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i niko nema pravo da je na to pritiska", kazao je Nikolić.

 

Odnosi Beograda i severa Kosova, dodao je predsednik, biće onakvi kako to želi Beograd, jer "Vlada Srbije vodi računa o interesima građana u svim delovima zemlje i ne može da izdvaja neke i ispunjava želje nekih političkih vođa"

 

Upitan o spomeniku poginulim pripadnicima OVPBM u centru Preševa, Nikolić je rekao da bi najbolje bilo da ga zajedno uklone Srbi i Albanci.

"Bilo bi dobro da Srbi i Albanci zajedno odrede gde može da stoji. Onako, u centru, sa imenima ljudi, koji su ubijali predstavnike vlasti, policiju i nevine građane, to nijedna država ne bi trpela i ne bi ovoliko dugo", kazao je Nikolić.

 

Strane dopisnike posebno su zanimali odnosi sa zemljama balkanskog regiona, a Nikolić je istakao da bi, kada je reč o odnosima sa Hrvatskom, bilo bolje da su se prvo sastali predsednici tih država, jer bi to "označilo početak dobrih odnosa".

 

Kada je reč o odnosima sa BiH, on je poručio da je član Predsedništva iz redova bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović "dobrodošao i kao gost i kao domaćin" i da samo treba da kaže datum da bi se dogodio njihov susret.

 

Govoreći o Crnoj Gori, gde putuje u petak, predsednik Srbije je rekao da će se posebno usredrediti na to da predstavnici srpske zajednice ne budu uvek u opoziciji,već da učestvuju u odlučivanju o tome kako će se lečiti, obrazovati...

 

On je najavio i odlazak u Tursku, početkom ferbuara, gde će, kako je rekao, izneti predlog za turske investiciju u Srbiju, ali i otvoreno izneti stav o nagoveštajima da Turska namerava da promoviše u svetu nezavisnost Kosova.

 

On se osvrnuo i na početak obeležavanja godišnjice Milanskog edikta, rekavši da je kao kopredsedavajući manifesetacije pozvao predstavnika rimokatoličke i potestantske crkve, da zajedno sa patrijarhom srpskim Irinejom govore na otvaranju, u opštehrišćanskom duhu proslave.

 

O potencijalnom dolasku pape u Srbiju Nikolić je rekao da je to pitanje odnosa dveju crkava i da će se, onog trenutka kada SPC odluči da papa treba da dođe u Srbiju, ponuditi da bude svojevrsni domaćin te posete.

 

Razgovoru sa predsednikom Srbije prisustvovali su dopisnici agencija Rojters, AP, AFP, Anadolija, Ansa, televizije ORF, Aldžazira i BBC, kao i portala SEtimes.

 

Srbi i Albanci da odrede gde spomenik može da bude

 

Nikolić je izjavio da bi Srbi i Albanci trebalo zajednički da odrede gde bi u Preševu trebalo da stoji spomenik bivšim pripadnicima OVPMB i poručio da to što se dešava sa spomenikom ne bi trpela ni jedna država.

 

"Srbi i Albanci treba zajedno da odrede gde spomenik može da stoji. Ovako u centru grada, sa imenima ljudi koji su ubijali predstavnike vlasti, politiciju i nevine građane - to ni jedna država ne bi trpela i ni jedna ne bi trpela tako dugo kao Srbija. Ali Srbija je sada na skriningu", rekao je Nikolić.

 

Predsednik Srbije je dodao da Albanci znaju da Srbija mnogo očekuje od marta i juna ove godine, kada treba da se donese odluka o daljem napredovanju Srbije ka EU, i da sada provociraju.

"Albanci pokušavaju da isporovociraju Srbe da im sruše spomenik, kako bi mogli da kažu da su im prava ugrožena", ukazao je Nikolić koji je odbacio svako poređene sa srpskim spomenicima na Kosovu i Metohiji.

"Ono što vredi na Kosovu i što predstavlja kulturnu baštinu sveta podignuto je pre dolaska Albanaca. Ne mogu se porediti spomenici", kazao je Nikolić.

 

Josipović izbegava susret, treba da pomirimo narode

 

 

Nikolić smatra da je pre susreta dvojice premijera trebalo da se on sastane s hrvatskim predsednikom, kaže da mu zbog hrvatske tužbe za genocid poseta Zorana Milanovića Beogradu ne deluje iskreno i poručuje da je političarima najlakše da sednu i ručaju zajedno, ali da je njihov posao da najpre pomire narod.

 

"Ako je Hrvatska podnela tužbu protiv Srbije za genocid kako onda predsednik vlade Hrvatske dolazi u prijateljsku posetu Srbiji. Neko tu nije iskren. Ili oni znaju da nismo počinili genocid ili poseta nije iskreno prijateljska", kazao je Nikolić.

 

On je dodao i da smatra da je najpre trebalo da se on sretne sa hrvatskim predsednikom Ivom Jospiovićem, pa tek onda da dođe do susreta dva premijera, jer bi to označilo da se krenulo ka uspostavljanju dobrih odnosa.

 

"Ne znam zašto to Josipović izbegava", rekao je Nikolić i dodao:

"Najlakše je da sednemo i da ručamo zajedno, ali pre toga treba da pomirimo narode. Političari se lako svađaju i lako mire, ali sudbinu snosi narod", istakao je srpski predsednik.

 

On je dodao da mu se čini i da Hrvatska pokušava da mirno uplovi u EU bez protivljenja Srbije, dok istovremeno za nju ima još mnogo nerešenih pitanja.

"Zaista postoje pitanja koja Hrvatska nije rešila i zbog kojih bi srpsko protivljenje moglo da predstavlja problem za članstvo te zemlje u EU", kazao je Nikolić i pomenuo neka od tih pitanja, poput pitanja prognanih Srba, njihove imovine i druga.

 

"Ako je to demokratska država onda to treba i da dokaže", poručio je Nikolić i dodao da "sve treba rasčistiti".

 

Nikolić: Proslava Milanskog edikta opštehrišćanski jubilej

 

Nikolić je poručio da obeležavanje 1700. godišnjice od donešenja Milanskog edikta, koje se od sutra obeležava u Srbiji, ima opštehrišćanski duh.

 

"Srbija ima čast da bude domaćin 1700. godišnjice od Milanskog edikta", rekao je Nikolić ukazujući da je na teritoriji Srbije, pored cara Konstantina koji je i doneo Milanski edikt i omogućio slobodno ispovedanje hrišćanstva, rođeno još 16 ili 17 careva.

 

"O tome se malo zna u svetu, kao što se malo zna o svemu dobrom što dolazi iz Srbije", konstatovao je Nikolić, prilikom razgovora sa stranim novinarima.

 

Navodeći da je kopredsedavajući obalažavanja godišnjice, Nikolić je rekao da je predvivdeo da, uz patrijarska Irineja, učestvuju i papski nuncije iz Beograda i predstavnici protestantske crkve.

"To je znak da je se radi o opštehrišćanskom jubileju", kazao je Nikolić.

Predsednik Srbije je dodao da su i islamske organizacije u Srbiji prihvatile da finansiraju jednu od manifestacija.

 

Upitan o mogućnosti dolaska pape, Nikolić je rekao da ne odlučuje o tome i da je to pitanje odnosa dve crkve, ali da će, kada SPC donese odluku o njegovom dolasku, biti svojevrsni domaćin te posete.

"Crkve se lako posvađaju a teško mire, primetio je Nikolić.

 

Srbi u Crnoj Gori treba da odlučuju kako će živeti

 

Nikolić je izjavio da je vreme da srpski narod u Crnoj Gori konačno prestane da bude opozicija i da počne da odlučuje o tome kako će živeti.

 

"Kao što ovde insistiram na tome da svi predstavnici manjinskih zajednica i naroda budu u vlasti i direktno odlučuju o tome kako će njihov narod da živi, na tu temu razgovaram i sa predstavnicima vlasti i Srba u Crnoj Gori da jednom konačno srpski narod prestane da bude opozicija u svojoj državi, a ta država postoji i članica je UN, zove se Crna Gora", rekao je Nikolić uoči posete Podgorici u petak.

 

On je u razgovoru sa novinarima stranih medija istakao da nije saglasan sam tim da Srbi u Crnoj Gori samo zato što su Srbi budu u opoziciji.

 

Prema njegovim rečima, oni treba da odlučuju kako će se školovati, lečiti , očuvati tradiciju...

"Tvrdoglavim insistiranjem na tome da stranke koje predstavljaju Srbe u Crnoj Gori ostanu opozicija to ne može da se postigne", istakao je Nikolić.

 

Nikolić je rekao da se obavezao da Srbija i Crna Gora za vreme njegovog mandata uspostave izvanredne odnose, da Crna Gora reši pitanje srpske nacionalne zajednice i da srpska nacionalna zajednica reši svoje pitanje u Crnoj Gori.

Podeli

Pitajte predsednika

Ime i prezime je obavezno polje.
Telefon je obavezno polje.
Тema je obavezno polje.
Еlektronska pošta je neispravna.
Poruka je obavezno polje.