ban_ki_mun_-_nikolic.jpg

Vesti

24.09.2014. - 23:10

Nikolić razgovarao sa Ban Ki-Munom

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, u Njujorku sastao se sinoć sa generalnim sekretarom UN Ban Ki- Munom.

Ban i Nikolić su razgovarali o procesu evropskih integracija Srbije, dijalogu Beograda i Prištine, saradnji UN i Srbije, uključujući ulogu Srbije u mirovnim misijama svetske organizacije, kao i o predstojećem predsedavanju Srbije OEBS-om.

Ban je pohvalio Srbiju zbog efikasnog odgovora na katastrofalne poplave koje su je pogodile, dok je predsednik Srbije, u kontekstu Samita o klimi koji je održan pre dva dana na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, posebno istakao vezu između takvih prirodnih katastrofa i klimatskih promena.

Susret je bio prilika i da prvi čovek UN i predsednik Srbije razmene stavove i o situaciji na Bliskom istoku, borbi protiv ebole i situaciji u Ukrajini.

Nikolić je juče prisustvovao je otvaranju generalne debate 69. redovnog zasedanja Generalne skupštine UN, dok će se Generalnoj skupštini UN obratiti u petak, 26. septembra.

Tokom jučerašnjeg dana predsednik Srbije je imao čitav niz bilateralnih sastanaka.

Nikolić se sinoć sastao sa predsednicima Poljske i Slovenije, Borutom Pahorom i Bronislavom Komorovskim, kao i sa državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pjetrom Parolinom.

Nikolić se u Njujorku prethodno sastao sa potpredsednikom Angole Manuelom Domingosom Vinsenteom i sa predsednikom Letonije Andrisom Berzinjšom.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).