tan2014-9-24_232311411_1.jpg

Vesti

24.09.2014. - 17:14

Nikolić razgovarao sa predsednicima Slovenije i Poljske

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, danas se Njujorku sastao sa predsednicima Slovenije i Poljske, Borutom Pahorom i Bronislavom Komorovskim.

Nikolić je u razgovoru sa slovenačkim predsednikom rekao da je Srbija prinuđena da sprovede veoma teške mere štednje koje se neće odraziti na najsiromašnije slojeve stanovništva, rečeno je Tanjugu u delegaciji Srbije.

Pahor je izjavio da je i Slovenija imala teške reforme, koje je bilo teško izdržati i da nisu bile popularne.

"Mere koje su široko popularne državu vode u propast", naglasio je Pahor.

U razgovoru sa poljskim predsednikom Komorovskim, Nikolić je rekao da Srbija sada sprovodi sprovodi teške mere, kako bi prestalo zaduživanje i kako bi se oporavio budžet.

"Mi ćemo stvoriti uslove za pokretanje proizvodnje, oživljavanje poljoprivrede i stvaranje novih radnih mesta", rekao je Nikolić.

On je istakao da Srbija i Poljska u kontinuitetu imaju dobre odnose i da mu je veoma drago što imaju priliku da se vide i razmene nekoliko prijateljskih reči.

"Mi smo 2012. godine preduzeli ozbiljne korake da unapredimo državu, otvaramo poglavlja u okviru evropskih integracija i razvijamo intenzivna prijateljstva širom sveta, a naročito produbljujemo ekonomske odnose", rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je naglasio da Srbija snažno osuđuje terorizam koji sprovode pripadnici Islamske države.

"Zalažemo se za celovitost članica UN, pa i Ukrajine. Zato nikada nećemo priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Krima", rekao je Nikolić.

Predsednik Poljske je izjavio da su Poljaci emotivni što se tiče Srbije.

"Tokom konflikta u bivšoj Jugoslaviji mi smo bili očajni. Poznato je da volimo i Srbe i druge narode koji žive na području koje je bilo poprište tog konflikta", istakao je Komorovski.

On je rekao da kada razmišlja o Balkanu, pomisli da su i Poljaci bili žrtve komunizma, nepoželjni na Zapadu, ali uporni i istrajni da uđu u EU.

"Tako i vi treba strpljivo da se trudite i nađete svoje mesto u EU. Budite istrajni u sprovođenju reformi i uspećete", poručio je predsendik Poljske.

On je rekao da će Poljska pružiti Srbiji punu podršku i iskustvo na njenom putu ka EU.

"Spremni smo da vam pomognemo da pokrenete vašu ekonomiju. Mi smo sa stranim investicijama i podrškom malim i srednjim preduzećima uspeli da pokrenemo privredu i otvorimo nova radna mesta. Danas mi investiramo širom sveta. Postoji mnogo toga što možemo uraditi zajedno", zaključio je šef poljske države.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).