letonije_andrisom_berzinjsom.jpg

Vesti

24.09.2014. - 19:14

Nikolić s potpredsednikom Angole i s predsednikom Letonije

Nikolić se sastao na marginama zasedanja Generalne skupštine UN sa potpredsednikom Angole Manuelom Domingosom Vinsenteom i sa predsednikom Letonije Andrisom Berzinjšom.

Nikolić je, u razgovoru sa angolskim potpredsednikom, poručio da je Srbija posvećena saradnji sa Angolom koju su, kako je rekao, započeli naši preci, a nastaviće oni koji će doći posle nas, rečeno je Tanjugu u delegaciji Srbije.
"Srbija je u veoma teškoj ekonomskoj situaciji, posvećena je stvaranju boljeg života za građane, a istovremeno se bori za očuvanje svoje teritorijalne celovitosti", rekao je Nikolić i konstatovao da je, nažalost, bilo pauze u našoj saradnji, ali da je to vreme iza nas.

"Činjenica da smo na evropskom putu ne sprečava nas da unapređujemo prijateljstva širom sveta. Srbija je posvećena borbi protiv terorizma, naročito zato što je to zlo osetila na svojoj koži", zaključio je Nikolić.

Vinsente je rekao da je Angola posvećena jačanju bilateralne saradnje i da postoje mnoge oblasti u kojima bi naše dve zemlje mogle da sarađuju, a da je tu saradnju najbolje jačati - kroz snaženje ekonomskih veza.
"Vi ste pomogli Angoli kada je bilo teško i to nećemo nikada zaboraviti", poručio je Vinsente.

U razgovoru sa letonskim predsednikom, Nikolić je rekao da je Srbiji zaista stalo da razvija dobre odnose sa svim članicama EU posebno zato što očekujemo punopravno članstvo do 2020. godine.
"Mi uređujemo državu u skladu sa standardima EU, razgovaramo sa Prištinom i uređujemo život građana na Kosovu i Metohiji. Mi sa Prištinom razgovaramo kao sa delom svoje teritorije sa suštinskom autonomijom. Mi se zalažemo za princip da svaka zemlja ima pravo da sačuva svoj integritet i suverenitet. To se odnosi i na Ukrajinu", istakao je Nikolić.

On je naveo i da naša zemlja ima ugovore o slobodnoj trgovini širom sveta, a nema dovoljno robe da tu mogućnost iskoristi.
"Zato smo dobro mesto za investicije", zaključio je Nikolić.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).